Od pigmenta do koncepta: Pigment


OPIS

Reč pigment dolazi od latinskog pigmentum, materija koja boji. Pojam i termin pigment deo je rečnika lekara, biologa, hemičara ali ga najčešće koriste slikari.
Pokušavajući da stvori boje, čovek je od najdavnijih vremena eksperimentisao sa različitim supstancama. Još u periodu praistorije otkriveni su prirodni pigmenti koji omogućavaju bojenje različitih materijala. Međutim, pigmenti koje priroda nudi i boje koje se dobijaju, koliko god bile raznovrsne i bogate, nisu bile dovoljne da predstave svu raskoš i bogatstvo sveta koji ga okružuje. Vekovima se tragalo za novim pigmentima.
Slikari mogu da zahvale napretku hemije zbog raznolikosti i bogastva pigmenata koje su im na raspolaganju. Umetnicima je važno da je boja hemijski stabilna, da se ne menja pod uticajem svetlosti i u dodiru sa drugim pigmentima ili vezivima, i da ima, umetniku potrebnu, moć pokrivanja.
O Pigmentima, prirodnim, biljnim, životinjskim, mineralnim, sintetičkim, a i o onima dobijenim u "hemijskoj revoluciji" saznajte nešto više u trećoj epizodi serijala Od pigmenta do koncepta pod nazivom Pigment koja se emituje u subotu, 15. decembra u 16.35 na Drugom programu RTS.
Urednik i scenarista: Vladana Rašić DragojevićReditelj: Milan KundakovićMontaža: Jovana FilipovićSnimatelj: Hadži Vladan Mijailović

TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.