Velikani: Aleksandar I Karađorđević (1888-1934)


OPIS

Školovanje je počeo u Ženevi, a nastavio u Petrogradu. Napunio je 14 i po godina, kada je obavešten da je njegov otac postavljen za srpskog kralja. U leto 1903. došao je u Srbiju, sa sestrom Jelenom i bratom Đorđem.
Kao prestolonaslednik, okružio se grupom oficira, učesnika u majskom prevratu, na čelu sa Apisom. U balkanskim ratovima bio je komandant Prve srpske armije, a u Prvom svetskom ratu i Vrhovni komandant srpske vojske. Velike pobede te vojske na Ceru i Kolubari doneće mu ugled u svetskim razmerama. Poput oca, krenuće put albanske golgote. U toku političkih pregovora s inostranim državnicima, zalagao se za "ujedinjenje u jednu domovinu Srba, Hrvata i Slovenaca, koji su jedan narod, sa istim tradicijama, jezikom i aspiracijama, ali kog je razdelila zla kob". Apisovi "crnorukci" i Pašićevi "staroradikali" bili su skloniji nacionalnom ujedinjavanju Srba. Regent je uvideo da će morati da pridobije jedne, da bi s njima uklonio druge. Inscenirao je sudski proces u Solunu, na kom je Apis osuđen na smrt. Kad je streljan, Evropa je to primila sa zgražavanjem. No, regent je uklonio najtežu prepreku na putu stvaranja Kraljevine SHS. Umesto male Srbije, nacionalno homogene i verski jedinstvene, sa određenim menatalitetom i tradicijama, stvorio je veliku državu, onakvu kakvu je želeo, ali opterećenu razlikama u privredi, veri, kulturi i životima u zasebnim zemljama... Ubijen je u Marseju prilikom zvanične posete Francuskoj. Navodno su mu poslednje reči bile: "Čuvajte mi Jugoslaviju". Posle atentata, utvrđeno je da boluje od raka na želudcu, i da je, razdiran opakom bolešću, već umirao...
Urednik i scenarista serije je Momir Karanović, a reditelj Ivan Popović.

TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.