poster

Teatrologike: Selma Spahić

Teatrologike

dokumentarni | Srbija

OPIS

Za Teatrologike govori Selma Spahić, rediteljka i umetnička direktorka Međunarodnog festivala MESS .
Rođena 1986. godine. Diplomirala je filmsku, pozorišnu i televizijsku režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.
Režirala je predstave i držala pozorišne radionice u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Velikoj Britaniji. Njen rad uključuju postavke dramskih klasika i savremenih svetskih dramskih tekstova kao i dokumentarni teatar.
Prva je u Beogradu nakon ratnih devedesetih okupila glumce iz Srbije, Bosne Hercegovine i Kosova, u dokumentarnoj predstavi "Hipermnezija" gde se oni suočavaju sa svojim i problemima vršnjaka iz regiona. Predstava je premijerno izvedena na Danima Sarajeva u Beogradu. U toj predstavi se kroz zanimljivo oblikovane ispovedne priče glumaca o detinjstvu i odrastanju snažno se prelamaju teške društvene okolnosti u kojima su stasavali: od raspada zemlje do ratova i trauma, koje sve to neminovno prate.
Bila je to posle sukoba devedesetih i prva misija regionalne saradnje i suočavanja sa nasleđem bliske prošlosti.
Selma veruje da je kulturno nasleđe esencijalno za rušenje tabua, za borbu protiv diskriminacije, za ostvarenje ljudskih prava, ali i za dekonstruisanje patrijarhalnog i malograđanskog društvenog uređenja. U predstavama koje režira Selma Spahić analizira socijalne nepravde, bolnu prošlost svojih vršnjaka i turbulentnu sadašnjost.
Serijal "Teatrologike" je posvećen umetnicima iz regiona koji u ovom trenutku u pozorištu stvaraju inspirisani savremenošću. Oni se u svojim ostvarenjima bave aktuelnim problemima koji opterećuju savremeni svet ili klasična dela tumače iz vizure ovog vremena. To su predstavnici generacije koja drugačije stvara u pozorištu i koja drugačije misli o društvu.
Autor i urednik: Olivera MiloševićSnimatelj: Vladimir ĐurićMontaža: Bogdan ČurguzReditelj: Srđan ĆešićSerijal je realizovan uz pomoć Ministarstva za kulturu i informisanje.Producenti serijala su Hartefakt produkcija, portal Remarker i Radio-televizija Srbije.

Slike

Teatrologike: Selma SpahićTeatrologike: Selma SpahićTeatrologike: Selma SpahićTeatrologike: Selma SpahićTeatrologike: Selma SpahićTeatrologike: Selma SpahićTeatrologike: Selma SpahićTeatrologike: Selma SpahićTeatrologike: Selma SpahićTeatrologike: Selma SpahićTeatrologike: Selma SpahićTeatrologike: Selma SpahićTeatrologike: Selma SpahićTeatrologike: Selma SpahićTeatrologike: Selma SpahićTeatrologike: Selma SpahićTeatrologike: Selma SpahićTeatrologike: Selma SpahićTeatrologike: Selma SpahićTeatrologike: Selma Spahić

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.