Pristupačan: Trag - Milovan Glišić - tajna orlovog pera (SZJ)


OPIS

Lako je reći ono što su književni teoretičari odavno ustanovili kao aksiom - da je Milovan Glišić svojim delom otvorio eru srpskog realizma i postao rodonačelnik seoske pripovetke. Ali, refleksija njegovog dela i njegovog lika, iako je prošlo jedanaest decenija od Glišićeve smrti, doseže do današnjih dana i iziskuje nova preispitivanja, mada i podsećanja nisu suvišna.
Valjevci s ponosom baštine cinjenicu da je Glišić bio njihov zemljak i sugrađanin, a s posebnom emocijom ističu to oni koji su poput njega detinjstvo proveli uz gradačke virove i vodenice, za koje se opravdano sumnja da su jako uticale na fantazmagoriju, koje ima u čiča Milovanovoj prozi.
Glišićeva svestranost je zapanjujuća i sa aspekta današnjeg vrednovanja. Slobodno se može reći da je jedan od boljih znalaca srpskog jezika, koji je insistirao na realnim, kratkim i tačnim opisima, smatrajući to kvalitetom.
Iako je morao da napusti studije Glišić je bio veoma obrazovan, poliglota bez premca, prevodio najznačajnija književna dela sa ruskog, nemačkog i francuskog jezika. Njegovi prevodi Tolstojevog Rata i mira, Gogoljevih Mrtvih duša i Tarasa Buljbe i danas spadaju u najbolje prevode na srpski jezik. Možda se najintrigantniji deo literarnog opusa odnosi na uvođenje u književni život prvog srpskog vampira, Save Savanovića.
Milovan Đ. Glišić, Valjevac rođenjem, poslednju etapu svoga života proveo je u Dubrovniku.
U dokumentarnoj emisiji o specifičnoj Glišićevoj zaostavštini govore profesor Mihajlo Pantić, profesor Dragoljub Zorić, pisac Radovan Beli Marković, brojni Valjevci i poneki Dubrovčanin - koji se trude da od zaborava sačuvaju ovu posebnu ličnost srpske književnosti.
Autorka: Tatjana ManojlovićReditelj: Bojan VorkapićSnimatelj: Miodrag MićićMontažer: Dragiša Đokić

TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.