SEZONA: 1

EPIZODA: 7

OPIS

Početkom svibnja 1990. Hrvati su prvi put u povijesti demokratski izabrali svoje političke predstavnike. KOS-ova mreža u Hrvatskoj u svojoj je prvoj velikoj akciji. Novu političku garnituru koja je čekala da i formalno preuzme upravljanje, dočekat će šokantna vijest. Čin ravan izdaji koji će za Hrvatsku imati dalekosežne posljedice. Armija je, naime, još ranije aktivirala plan vojnog udara. Kao dio tog plana u strogoj tajnosti još 1987. izrađen je i poseban dokument. Nosio je naziv Proboj. Trideset godina kasnije, u dubokoj starosti, priznat će to prvi put pred kamerama i zapovjednik vojske bivše Jugoslavije, admiral Branko Mamula. KOS stvara uporišta preko kojih stječe uvid u političko raspoloženje. Identificira neprijatelja i potencijalne suradnike. Radi se o tzv. stand by mrežama, koje se stvaraju godinama. Mamula 1988. odlazi u mirovinu. Plan ostavlja svom nasljedniku, Veljku Kadijeviću. Proboj je izvršen u Sabor, vrh Partije, Teritorijalnu obranu, sigurnosni sustav, nacionalnu televiziju, Vjesnik, Danas, Inu, Končar, Astru, Ingru, Plivu, novoosnovane stranke, među odvjetnike i liječnike. I danas, desetljećima poslije, nerazjašnjenim ostaje odnos netom izabranog reformskog lidera SKH, Ivice Račana, prema admiralu Mamuli u tom razdoblju i pitanje je li i zašto Račan Mamuli nudio da predvodi izbornu listu SKH. Tek ustoličeni državni vrh mogao je samo nagađati o razmjerima armijske agenturne mreže. Pojedinosti KOS-ove operativne akcije Proboj razotkrivat će se godinama poslije. Danas nema nikakve dvojbe. Sve je bilo spremno za vojni udar. Mjesec dana nakon prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj Jović, Kadijević i Milošević održat će međusobno nekoliko zatvorenih sastanaka. Već krajem lipnja na zatvorenom sastanku Jović i pred Kadijevićem otvoreno zagovara model rušenja Jugoslavije i obračuna s Hrvatima i Slovencima. Dijelove Hrvatske na kojima je tada živjela srpska manjina i danas u razgovoru naziva 'srpske teritorije'. Milošević predlože da se "odsecanje" Hrvatske izvrši tako što će ličko-banijske i kordunaške općine, koje su stvorile zajednicu, ostati sa srpske strane. Armija već od veljače ima spremne planove za upotrebu vojske u Sloveniji, Hrvatskoj i na Kosovu. Sada, nakon izbora, prosrpski politički i vojni vrh traži najlakši put za njihovu provedbu. Čim preuzme dužnost, Tuđman će uspostaviti kontakt s vrhom JNA. Pokazat će se to ključnim u mjesecima koji dolaze. Odnose će zakomplicirati obavještajna poruka da Hrvatska planira uvoz znatnih količina oružja. Šalje ju kapetan Vladimir Jagar, vojni obavještajac graničnog bataljuna u Virovitici. KOS-ovim agentima oružje je promaklo, ali hrvatski ministar obrane, Martin Špegelj, upao je u KOS-ovu zamku. Jedan drugi, dobronamjerni oficir JNA došao je upozoriti da je ministar Špegelj u klopci.

Slike

Rat prije rata: UDBA vs. KOSRat prije rata: UDBA vs. KOSRat prije rata: UDBA vs. KOSRat prije rata: UDBA vs. KOSRat prije rata: UDBA vs. KOSRat prije rata: UDBA vs. KOSRat prije rata: UDBA vs. KOSRat prije rata: UDBA vs. KOSRat prije rata: UDBA vs. KOSRat prije rata: UDBA vs. KOS

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.