poster

Putovanja u daleke krajeve: Kostarika - Zelena riznica Srednje Amerike

DISTANT JOURNEYS 4 / REISEN IN FERNE WELTEN 4 (1996)

dokumentarni | Njemačka

SEZONA: 4

EPIZODA: 1

OPIS

Serija donosi najuzbudljivije i najprimamljivije svjetske destinacije, od najpopularnijih turističkih magneta do najtajnijih skrovišta.
Tko ne bi želio istražiti najdublje brazilske džungle ili slijediti tragove Siouxa u Južnoj Dakoti? Od jugoistočne Azije do sjeverne Afrike i Latinske Amerike, serija istražuje najudaljenije kutke našeg planeta i njihova najfascinantnija obilježja. Ekipa istražuje čudnovate namibijske crteže u stijeni ili kreće na krstarenje od Vijetnama do Kambodže. Spektakularni prizori zore u Mozambiku ili čileanske pustinje u najmanju su ruku jednako dojmljivi kao i pustolovine pilota u divljini Aljaske.
1. epizoda:
Kostarika, obožavani prirodni raj između Karipskog mora i Tihog oceana, smješten na srednjoameričkoj prevlaci. Na maloj površini (51.000 km2) okuplja silno mnoštvo krajobraznih oblika, biljnih i životinjskih vrsta. Četvrtina zemlje stavljena je pod zaštitu, ekoturizam cvjeta.
Posjećujemo ljude koji su sebi zadali životnu zadaću da taj raj održavaju, tj. da ponovno uspostave "rajske" uvjete. Jer nerazumno iskorištavanje i monokulture - glavna izvozna roba je voće poput ananasa i banana - odavno su promijenili lice zemlje. Multinacionalni koncerni i nasljednici kompanije United Fruit ne žele i ne mogu odustati od masovne primjene kemijskih sredstava.
Da to može biti i drukčije, pokazuju projekti koje predstavljamo u ovom dokumentarcu. Na otoku Chira žene su se posvetile očuvanju ekološki važnih močvara mangrova. U Monte Altu ponovno se pošumljavaju nekadašnji pašnjaci. Maglovitom tropskom šumom Monteverdea vode nas učenici mjesne strukovne škole i bude novu svijest za pažljivo ophođenje s prirodom.
Ovaj dokumentarni film između ostalog primjerima i sudjelovanjem protagonista pokazuje krajobrazne vrhunce i posebnosti ove zemlje. Od vulkanskih grebena preko maglovitih tropskih šuma, prašuma, pa sve do plaža i otoka ispred obala. Kostarika s pravom slovi kao prirodni raj, ali neprestano se mora braniti od komercijalnih interesa.
Autor: Peter M. Kruchten
Produkcija: SR
Odabrala Mira Vočinkić

Slike

Putovanja u daleke krajeve: Kostarika - Zelena riznica Srednje AmerikePutovanja u daleke krajeve: Kostarika - Zelena riznica Srednje AmerikePutovanja u daleke krajeve: Kostarika - Zelena riznica Srednje AmerikePutovanja u daleke krajeve: Kostarika - Zelena riznica Srednje AmerikePutovanja u daleke krajeve: Kostarika - Zelena riznica Srednje AmerikePutovanja u daleke krajeve: Kostarika - Zelena riznica Srednje AmerikePutovanja u daleke krajeve: Kostarika - Zelena riznica Srednje AmerikePutovanja u daleke krajeve: Kostarika - Zelena riznica Srednje Amerike

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.