poster

Sredozemno more sa Simonom Reeveom: Simon istražuje Cipar, Libanon, Izrael i Gazu

Mediterranean with Simon Reeve (2018)

Režiser: Freddie Martin

Ocjena: 7.9/10
Ocjena korisnika: 7.5/10
(2 glasova)

SEZONA: 1

EPIZODA: 2 - Simon explores Cyprus, Lebanon, Israel and Gaza.

OPIS

Simon Reeve upućuje se na drugu etapu veličanstvenog četverodijelnog putovanja oko Sredozemnog mora. Krenuvši iz snježnog planinskog skijaškog odmarališta na Cipru, nalazi otok i glavni grad koji su i dalje duboko podijeljeni između ciparskih Turaka na sjeveru i ciparskih Grka na jugu. Simon se pridružuje jedinicama UN-a koje patroliraju duž linije koja dijeli te dvije strane. To je jedna od najduljih mirovnih misija na svijetu.
S Cipra Simon Reeve odlazi na Bliski istok, još jedan dio Sredozemlja u kojem sukobi i podjele nisu nepoznati. U Libanonu istražuje zemlju prekrasnih krajolika i uzbudljive obale, visokih planina te svete doline Kadiše, svetoga mjesta libanonskih kršćana. Noćeći u napuštenom samostanu urezanom u stijenu, Simon doznaje da na muslimanskom Bliskom istoku proganjaju kršćane pa ih je sve manje.
Putujući na jug, Simon Reeve odlazi u Izrael, zemlju čiji opstanak možda najviše među drugima ovisi o Sredozemnome moru. Budući da ima malo prijatelja u regiji, Izrael većinu svojih proizvoda mora prevoziti morem. Simon se pridružuje izraelskoj mornarici koja patrolira po obali i štiti morske zalihe nafte. Služe se najnovijom vojnom tehnologijom i oružjem, uključujući bojne čamce bez posade. Iz Izraela prelazi jednu od najutvrđenijih granica na svijetu kako bi došao u pojas Gaze. Palestinci i Izraelci žive u naoko beskrajnom ciklusu nasilja, a u Gazi je to rezultiralo strašnim razaranjima. Mnogi su materijali za gradnju nedostupni zbog izraelske blokade Gaze, ali Simon se upoznaje sa zanimljivom mladom ženom koja pomaže u ponovnoj izgradnji tako što je izumila metodu proizvodnje cigala od pepela. To je rijedak tračak nade u najproblematičnijoj regiji Sredozemlja.

Glumci
Scenarist:
TRAJANJE: 59 min

Slike

Sredozemno more sa Simonom ReeveomSredozemno more sa Simonom ReeveomSredozemno more sa Simonom ReeveomSredozemno more sa Simonom ReeveomSredozemno more sa Simonom ReeveomSredozemno more sa Simonom ReeveomSredozemno more sa Simonom ReeveomSredozemno more sa Simonom Reeveom

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.