poster

Bilješke o jeziku: Riječki govori

Bilješke o jeziku (2016)

kultura | Hrvatska
Režiser: Tihana Kopsa

OPIS

Riječki govor danas je najprepoznatljiviji po upitnoj rečenici "Šta da". U toj i sličnim rečenicama u naglasku, rečeničnoj melodiji i drugim parametrima može se vidjeti da smo u čakavskoj sredini. Osim ovog suvremenog urbanog idioma u Rijeci je još živa i ekavska čakavica i ekavsko-ikavska čakavica kao hrvatski idiomi, te fijumanski koji pripada kolonijalnim mletačkim idiomima kakav je primjerice i tršćanski govor. Tko još njeguje riječku čakavicu (koja nije jedinstvena) i fijumanski govor i koje su njihove odlike?
U emisiji sudjeluju: dr. sc. Mirjana Crnić Novosel, dr. sc. Sanja Holjevac, dr. sc. Nina Spicijarić Paškvan te izvorni govornici: Vesna Lukanović i Andrea Marsanich.
Urednica i scenaristica: Marija Vuković Siriščević

Slike

Bilješke o jeziku: Riječki govoriBilješke o jeziku: Riječki govoriBilješke o jeziku: Riječki govoriBilješke o jeziku: Riječki govoriBilješke o jeziku: Riječki govori

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.