SEZONA: 1

EPIZODA: 1

OPIS

Prikazujemo prvu sezonu serije "Hrvatsko podmorje", u režiji jednog od najboljih hrvatskih podvodnih snimatelja Mire Andrića. Iako bi serija mogla imati tisuće nastavaka, najmanje onoliko koliko ima otoka i otočića, prva sezona predstavlja njih pet: Lastovo, Mljet, Palagružu, Kornate i Brijune. Oni čine vanjsku nisku bisera hrvatske obale.
U dvije i pol godine, koliko je trajalo snimanje, obavljeno je stotinjak urona, snimljeno isto toliko vrsta, a neke od njih i po prvi puta u Jadranu. Okupljena je vrsna ekipa na čelu s Mirom Andrićem - Nevenka Nekić i Hrvoje Vrdoljak (autori scenarija i teksta), Denis Teković (glavni instruktor ronilac), prof. dr. sc. Ivan Jardas (stručni suradnik), Blaž Andrić (tehnika) te asistenti Damir Ištvanić, Hrvoje Bobetić, Pavica Sršen i Ivo Sršen, Tomislav Marić, Vladimir Brozović, Joško Storelli, Zoran i Goran Ergović, Vlado Onofri, Vladimir Beronja, Vjekoslav Blažević, Hrvoje Šiletić, Davor Ištvanić, Zorana Andrić, Manca Županc. Tom timu na lokacijama pridruživali su se i stručni suradnici: Elvis Zahtila na Brijunima, Vladislav Mihelčić na Kornatima, Željko Momić na Lastovu, Marin Perković na Mljetu.
Svaka epizoda prikazat će ljepotu nadmorja i podmorja otoka. Iznad površine mora bogat i raznovrstan biljni i životinjski svijet, oplemenjen poviješću ljudskog djelovanja i života na otocima, a u morskim dubinama nevjerojatno šarenilo života, tajanstvenost strmih litica i špilja. Svaki nastavak ima istu koncepciju: u pet ili šest zarona i izrona isprepliću se dva svijeta sa svojim ljepotama, sličnostima, ali i kontrastima. Svaki otok ima nekoliko vrsta, favorita, posebnih za to područje, kojima je dana veća važnost. Na jednostavan i pristupačan način gledatelju se, kroz sliku i vješta objašnjenja, nudi i priča o vrstama koje žive u tom svijetu.
U prvoj epizodi ronimo na našem izbočenijem otoku Palagruži. Iako na osami, ima bogatu povijest od pradavnih vremena. Vidjet ćemo liticu ispunjenu jastozima, ali i jednako velikog i neobičnog raka imenom baba. Tu su još pločasta zvjezdača - morska zvijezda bez krakova, a noć nam je između ostaloga ponudila ples neobičnog stanovnika rebraša - prozirnu životinjicu s vlastitim svjetlosnim efektima. Ušli smo u špilju u kojoj je nekad obitavala i morska medvjedica.
Originalna glazba: Luka Zima

Slike

Hrvatsko podmorje: PalagružaHrvatsko podmorje: PalagružaHrvatsko podmorje: PalagružaHrvatsko podmorje: PalagružaHrvatsko podmorje: PalagružaHrvatsko podmorje: PalagružaHrvatsko podmorje: PalagružaHrvatsko podmorje: Palagruža

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.