poster

Zakon i red: Odjel za žrtve

Law & Order: Special Victims Unit (1999)


SEZONA: 18

EPIZODA: 1

OPIS

Pred nama je 18. sezona najdugovječnije dramske serije koja se prikazuje na malim ekranima, "Zakon i red: Odjel za žrtve", a koju je osmislio Emmyjem nagrađeni producent Dick Wolf. Radnja te napete i emocijama nabijene serije iz NBC-jeva serijala "Zakon i red" prati život i rad detektiva elitnoga njujorškog Odjela za žrtve, koji istražuju seksualne zločine.
Poručnica Olivia Benson (M. Hargitay) vršiteljica je dužnosti zapovjednice Odjela i iskusna veteranka koja se u karijeri nagledala svega i svačega. Veoma je empatična i poslu pristupa profesionalno, ali se istodobno bori s demonima iz prošlosti i kao majka maloga djeteta strepi pred budućnosti pa stoga suosjeća sa svakom žrtvom kojoj je potrebna pomoć. Za ulogu Olivije Benson Mariska Hargitay osam je puta nominirana za nagradu Emmy u kategoriji glavne glumice u dramskoj seriji, kojom je 2006. i ovjenčana. U istoj je kategoriji šest puta nominirana za nagradu Udruženja američkih glumaca te dvaput za Zlatni globus, koji je dobila 2005. Triput je osvojila nagradu Gracie Allen u kategoriji glavne glumice, i to 2004., 2009. i 2014. Godine 2013. dobila je i zvijezdu na holivudskoj Stazi slavnih.
Detektiv Odafin Fin Tutuola (Ice-T) poznat je po svojem britkom smislu za humor i dugogodišnjem radu na tajnim zadacima zbog čega je idealni partner svim svojim kolegama.
Detektivka Amanda Rollins (Kelli Giddish) predanim se radom dokazala u Odjelu, no svejedno se mora uhvatiti ukoštac s problemima s kojima se svakodnevno susreće na poslu. Detektiv Dominick Sonny Carisi (Peter Scanavino) u ekipu unosi svježinu i svoj osebujni pristup istragama. Pomoćnik okružnog tužioca Rafael Barba (Raúl Esparza) izvanredni je odvjetnik koji se predano i gorljivo nastoji izboriti za pravdu žrtava seksualnih zločina.
Glumci koji gostuju u seriji godinama dobivaju mnogobrojna priznanja. Nagradu Emmy u kategoriji najbolje gostujuće glumice u dramskoj seriji osvojile su Ann-Margret (2010.), Ellen Burstyn (2009.), Cynthia Nixon (2008.), Leslie Caron (2007.) i Amanda Plummer (2005.). Od nominiranih glumaca valja izdvojiti Brendu Blethyn, Carol Burnett, Robina Williamsa, Marciu Gay Harden, Angelu Lansbury, Marlee Matlin, Mare Winningham, Barbaru Barrie, Marthu Plimpton, Jane Alexander i Tracy Pollan.
Godine 2015. serija "Zakon i red: Odjel za žrtve" osvojila je nagradu zaklade "Imagen" za najbolju seriju u udarnom terminu, i to zahvaljujući pozitivnom prikazu Hispanoamerikanaca u medijima.
Godine 2012. serija je ovjenčana nagradom NAACP Image za najbolju dramsku seriju. U kategoriji najboljega glumca tu je nagradu dobio Ice T (2002.), a u kategoriji najboljega sporednoga glumca Delroy Lindo (2010.).
Od četrnaest nominiranih epizoda, šest ih je osvojilo nagradu Prism, i to zbog iznimnog prikaza zloporabe droga i psihičkih bolesti. Tri epizode serije nominirane su za nagradu GLAAD Media za najbolji prikaz LGBT zajednice. "Zakon i red: Odjel za žrtve" deset je puta nominiran za nagradu Edgar Allan Poe, i to u kategoriji najbolje epizode, koju je dvaput i osvojio.
"Zakon i red: Odjel za žrtve" svjetski je poznata serija koju su producirali Wolf Films i Universal Television, a do današnjeg ju je dana otkupilo više od 250 televizijskih kuća diljem svijeta. Dick Wolf je autor i izvršni producent serije.
U Central Parku nađen je izgubljeni dječak, a potraga za njegovim roditeljima razotkriva zastrašujući krvavi plan pa Odjel za žrtve i Protuteroristička jedinica kreću u lov na osumnjičenike ne bi li otkrili njihove motive. Poručnica Benson ujedno mora uvjeriti Barbu da se pozabavi slučajem dječakove majke, koja tvrdi da je žrtva silovanja i mučenja.
Arthur Forney i Peter Jankowski

Slike

Zakon i red: Odjel za žrtveZakon i red: Odjel za žrtveZakon i red: Odjel za žrtveZakon i red: Odjel za žrtveZakon i red: Odjel za žrtveZakon i red: Odjel za žrtveZakon i red: Odjel za žrtve

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.