Klasika mundi: Dosje Čajkovski - ispovijesti jednog skladatelja: glazbeno-dokumentarni film


Ocjena korisnika: 10/10

OPIS

Glazbeno-dokumentarni film njemačkog redatelja Ralfa Plegera prikazuje emotivni psihološki portret najvećeg ruskog glazbenog genija, skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog, ali radikalno prenesenog u sadašnje vrijeme. Naime, njegova seksualna orijentacija je uvijek propitivana, a zahvaljujući pismima i dnevniku koji je vodio, redatelj je dobio posve drukčiji profil skladateljeva uma. U Rusiji je Čajkovski nacionalni glazbeni heroj, a u filmu redatelj razotkriva Čajkovskog kao homoseksualca, a to je i danas tabu u Rusiji.
U svijetu glazbe Čajkovski je najviše poznat po baletu Labuđe jezero, operi Evgenij Onjegin te 6. simfoniji tzv. Patetičnoj, a sva ta djela danas uživaju svjetsku slavu.
Film je temeljen na razgovorima s renomiranim internacionalnim umjetnicima i ekspertima, kao što su ruska baletna zvijezda Vladimir Malakhov, američki orguljaš Cameron Carpenter i drugi, koji govore o skladateljevom stvaralaštvu i svojem osobnom pristupu tome. Uz potporu biografa Philipa Bullocka i muzikologinje Kadje Grönke film inicira iznenađujuće rasprave o skladateljevom životu, radu te okolnostima njegove misteriozne smrti.
Koprodukcija: Ralf Pleger i ZDF/arte, 2015.

TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.