OPIS

Film prati život i djelo duhovnoga velikana, hrvatskoga književnika iz XVIII. stoljeća, fra Andrije Kačića Miošića. Fra Andrija rođen u Bristu, selu makarskog primorja, kršten je kao Ante 17.4.1704. godine, a umro je u Zaostrogu 14.12.1760. gdje je i pokopan u samostanskoj crkvi Sv. Marije.
Školovanje je počeo kao dvanaestogodišnji dječak u zaostroškom samostanu. Više školovanje nastavlja u razdoblju između 1721. i 1727. godine najvjerojatnije u Osijeku. Nakon završenih viših škola, studija filozofije i teologije prima svećenički red 22. svibnja 1728. u Šibeniku. Posvećuje se učiteljskom zvanju. Najprije na filozofskoj školi u zaostroškom samostanu predaje filozofiju i moralku, a zatim deset godina predaje na generalnom teološkom učilištu 1. reda u Šibeniku. Godine 1745. odlazi u Sumartin na Brač i ondje ostaje pet godina. U Sumartinu podučava samostanske đake te u vrijeme dvogodišnjeg starješinstva (1747.-1749.) počinje gradnju samostana.
Posljednjih deset godina života provodi u Zaostrogu, baveći se najviše pisanjem i uređivanjem svojih djela. Tu priređuje svoje prvo djelo, Elementa peripathetica, i objavljuje ga u Mlecima 1752.
Za života dvaput izdaje "Razgovor ugodni naroda slovinskoga", 1756. i 1759. godine. U posljednjoj godini života tiskao je djelo "Korabljica".
Fra Andrija umro je u 56. godini. Naime, kad je sa siromašnim seljacima išao prositi žito, oluja je zahvatila lađu i prevrnula je. Neki su se utopili, a fra Andrija je obolio od upale pluća i uskoro umro kao žrtva kršćanske ljubavi.
Kačićev "Razgovor ugodni" je najčitanija knjiga u hrvatskom narodu poslije Biblije. U njoj je opjevao i prikazao povijest ne samo hrvatskoga naroda, nego i susjeda. Glavni mu je motiv vjera u Boga i borba za oslobođenje od Osmanlija. Narod je knjigu tako prihvatio da ju je jednostavno nazvao "Pismarica". Izašla je u preko 70 izdanja. Kačić je začetnik novog narodnog pravca u hrvatskoj književnosti i jedan od tvoraca hrvatskog književnog jezika.
Film je snimljen uz prigodu 300. obljetnice Kačićeva rođenja.

Slike

Duhovni velikani: Fra Andrija Kačić MiošićDuhovni velikani: Fra Andrija Kačić MiošićDuhovni velikani: Fra Andrija Kačić MiošićDuhovni velikani: Fra Andrija Kačić MiošićDuhovni velikani: Fra Andrija Kačić MiošićDuhovni velikani: Fra Andrija Kačić MiošićDuhovni velikani: Fra Andrija Kačić MiošićDuhovni velikani: Fra Andrija Kačić Miošić

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.