EPIZODA: 1

OPIS

Tema serije Moj put su iseljenici iz Hrvatske i povratnici u Hrvatsku, ali i stranci koji Hrvatsku nazivaju novim domom. Kroz iskustva i priče jednog ili više sugovornika progovaramo o osobnim iskustvima i posljedicama donesenih odluka, prilagodbi novoj sredini, asimilaciji...Mahom su to mladi, obrazovani ljudi i obitelji, sklone promjenama. Preseljenje u neku drugu sredinu oni drže još jednim velikim i korisnim životnim iskustvom, otvorenih su nazora... Domovinu, kako kažu, nose u srcu i ne isključuju da će joj se ponovno vratiti, ali objeručke prihvaćaju prednosti života u "iseljeništvu". Napominjem da su priče afirmativne i odmakle su od uvriježene slike naše dijaspore koja je desetljećima odlazila "trbuhom za kruhom". Vidjet ćemo priče iz Austrije, Irske, Švicarske, Belgije, Njemačke, Italije, s otoka Brača... A u povodu stote obljetnice smrti prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević u Našicama i Beču snimljene su i "Dvije Dore".
U prvoj epizodi Paula, Andrea, Tea, Stipe i Diego vode nas u Austriju, točnije europsku prijestolnicu kulture Graz. U tom slikovitom gradu uz rijeku Muru nalazi se nakon bečkog najpoželjnije sveučilište u Austriji i ujedno najveće u pokrajini Štajerskoj. Osnovao ga je 1585. nadvojvoda Karlo II., no iste je godine povjereno na upravljanje Družbi Isusovoj ne bi li visoko obrazovanje postalo dostupno svim društvenim slojevima. Trenutačno tamošnjih 6 fakulteta pohađa oko 70.000 studenata. Zanimljivo je da više od 80 posto upisanih čine stranci. Graz je zbog blizine domovine i iznimnih uvjeta za teorijsku i praktičnu nastavu visoko na ljestvici mladih iz Hrvatske.
Odabir glazbe: Sonja Gospodentić

Slike

Moj put: AustrijaMoj put: AustrijaMoj put: Austrija

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.