poster

Romano Bolković - 1 na 1: dr. sc. Miroslav Šeparović

Romano Bolković - 1 na 1 (2016)

talk-show | Hrvatska

Ocjena korisnika: 1/10

OPIS

Dr. sc. Miroslav Šeparović diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1981. godine. Pravosudni ispit položio je 1983., a javnobilježnički 1994. Znanstveni stupanj doktora znanosti iz područja građanskog prava i obiteljsko pravnih znanosti stekao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2013. obranivši disertaciju pod nazivom "Dobrobit djeteta i načelo najboljeg interesa djeteta u praksi Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Republike Hrvatske".
Po završetku studija zapošljava se kao pravni referent u Vinari Blato u Zagrebu (1981. - 1983.), te u isto vrijeme obavlja vježbeničku praksu na Općinskom sudu u Zagrebu te tada Okružnom sudu u Zagrebu, a potom radi u Vojnoj građevinskoj ustanovi Prečko (1984. - 1986.). Sudac Općinskog suda u Zagrebu bio je od 1986. do 1989. U Ministarstvu pravosuđa zaposlen je od 1989. na poslovima savjetnika u Upravi za imovinskopravne poslove, višeg savjetnika, načelnika Odjela, direktora Uprave, zamjenika ministra, a od 1995. do 1998. obavlja dužnost ministra pravosuđa. U tom razdoblju sudjelovao je u izradi i provođenju propisa iz građanskopravnog područja, pravosudnog sustava i reforme kaznenog zakonodavstva. Dužnost ravnatelja Hrvatske izvještajne službe i zamjenika predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost obavlja od 1998. do 1999. Od siječnja 2000. upisan je u Imenik odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore te od 2005. kao osnivač Odvjetničkog društva Šeparović i Partneri sa sjedištem u Zagrebu. Bio je član Odvjetničke komore osnovane pri Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu, na kojem je jedno vrijeme bio branitelj, Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija te vanjski član Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora. Redoviti je član Akademije pravnih znanosti Hrvatske.
Autor je i koautor više knjiga i članaka iz područja građanskog i javnog. Sudionik je više domaćih i međunarodnih konferencija, savjetovanja i seminara.
Bio je sudac Ustavnog suda RH od 14. travnja 2009. do 12. listopada 2017., zatim predsjednik Ustavnog suda RH od 13. lipnja 2016. do 12. listopada 2017., potom ponovo predsjednik Ustavnog suda RH od 13. listopada 2017. do 12. listopada 2021., da bi sada bio ponovo izabran za predsjednika Ustavnog suda RH.
S Miroslavom Šeparovićem razgovarat ćemo o tome što je Ustavni sud i koje su njegove ovlasti, tj. je li četvrta vlast ili međuvlast, kako se biraju suci Ustavnog suda u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji, je li Ustavni sud "politički" sud, koliki je utjecaj politike na izbor ustavnih sudaca a koliki na rad Ustavnog suda, o kritikama na rad Ustavnog suda, o Ustavnom sudu kao medijatoru društvenih zbivanja i zaštitniku temeljnih ustavnih vrijednosti, o javnosti rada Ustavnog suda i kako se osigurava, o prisutnosti medija na sjednicama Ustavnog suda i kritikama zašto mediji nisu prisutni na sjednicama Ustavnog suda, o načinu odlučivanja Ustavnog suda, o izdvojenim mišljenja sudaca, o najvažnijim odlukama suda u posljednje četiri godine, kao što su Zakon o prekidu trudnoće, Zakon o konverziji švicarskog franka i kolektivna tužba u slučaju švicarskog franka, "lex" Agrokor itd., o odnosu Ustavnog suda s europskim sudovima prvenstveno Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu i primjeni europske Konvencije za zaštitu temeljnih ljudskih prava i sloboda te o tome koje važne odluke čekaju Ustavni sud u budućnosti.

Slike

Romano Bolković - 1 na 1: dr. sc. Miroslav ŠeparovićRomano Bolković - 1 na 1: dr. sc. Miroslav ŠeparovićRomano Bolković - 1 na 1: dr. sc. Miroslav ŠeparovićRomano Bolković - 1 na 1: dr. sc. Miroslav ŠeparovićRomano Bolković - 1 na 1: dr. sc. Miroslav ŠeparovićRomano Bolković - 1 na 1: dr. sc. Miroslav ŠeparovićRomano Bolković - 1 na 1: dr. sc. Miroslav ŠeparovićRomano Bolković - 1 na 1: dr. sc. Miroslav Šeparović

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Jutro (2018)

    image
    Od 6.55 radnim danima ponovo se budimo uz Anđelu i Miloša, dok vikend izdanja Jutra od 7.55 vodi Marija Savić Stamenić. „Jutro sa Anđelom i Milošem”, je jutarnji...
  • Rendezvous s Ratkom Martinovićem

    image
    Rendezvous s Ratkom Martinovićem je politički talk show s tri gosta suprotstavljenih stavova koji polemiziraju na jednu odabranu aktualnu temu.
  • Belve

    image
  • NASA EDGE

    image
    NASA EDGE. One NASA. Two hosts. Twenty thousand plus rocket scientists. We have liftoff! NASA EDGE is different. Unscripted and unpredictable, NASA EDGE takes a...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.