Šajkača i Šajkaši


Gdje gledati
Televizija uživo Strimovanje
img

OPIS

Već vek i po šajkača je srpski znamen, deo narodne nošnje i deo identiteta srpskog naroda.
Kao deo srpske vojničke uniforme šajkača je u Srbiji uvedena 1876. godine i to je bila sve do kraja Drugog svetskog rata, kada ju je zamenila „titovka".
Ko je prvi stavio tu kapu na glavu i po čemu je ona dobila ime, u Kvadraturi kruga, otkriva vam Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Novog Sada.
„Šajkaši su bili profesionalni, rečni ratnici koji su ostavili dubok trag u istoriji srpskog naroda. Svojim vojevanjem ostavili su trag i na mnogim evropskim rekama na kojima su se borili sa svojim lađama koje su se zvale šajke.
Šajkaši su odigrali značajnu ulogu u Mađarskoj buni 1848-1849. godine, boreći se na strani Srba za očuvanje njihovog imena i nacionalnog identiteta u Austrijskoj carevini. Tada su im se u toj pobuni priključili i brojni dobrovoljci iz Šumadije. Oni su se u Šajkaškoj oblasti prvi put sreli sa šajkaškom kapom, koju su, po povratku u Srbiju poneli sa sobom."
Autor: Branko Stanković

TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.