OPIS

"Imao sam desetak godina, išli smo u školu. I sad ne znam točno koje je to godine bilo, uglavnom znam da smo bili u školi, i došli su u školu po djecu... Došli su po njih, da moraju ići..." Tako o danu kada su iz njegova mjesta, u koncentracijski logor Jasenovac, ustaše odvele sve Rome, govori Mato Jemrić. Danas su mu 84 godine, no dan kada su njegovi prijatelji odvedeni, u lipnju 1942. zauvijek će mu ostati urezan u sjećanje. Samo iz okolice Županje i Vinkovaca odvedeno ih je više od tri tisuće. U neka sela više se nikada nisu vratili, a mještani koji još pamte da su ondje uopće živjeli, sjećaju ih se s poštovanjem i sjetom. Od Štitara i Otoka, preko Vrbanje, Bošnjaka ili Rajevog Sela, Romi su bili sastavni i prepoznatljivi dio zajednice u kojoj su živjeli, školovali se i radili. Neki od romskih glazbenika i danas imaju status zvijezde o kojima se govori s ponosom.
Hrvatska televizija, na Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokausta, prikazuje emotivan i potresan film "Neprežaljeni". Dokumentarac je nastao unutar Odsjeka za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo (PO Obrazovanje i znanost), a iza njega stoji ekipa emisije Prizma. Uz pomoć glazbenika i štitarskog kroničara Šime Dominkovića, kroz intimna i često bolna sjećanja svjedoka vremena, otkrivamo priče o prijateljstvima, o rijetkim artefaktima prisustva Roma, o glazbenoj virtuoznosti i zauvijek nestalom načinu života, a okolnosti koje su dovele do stradanja Roma pojašnjavaju povjesničari koji se bave izučavanjem Drugog svjetskog rata i stradanja Roma u NDH.

Scenarist:
TRAJANJE: 50 min

Slike

NeprežaljeniNeprežaljeniNeprežaljeniNeprežaljeniNeprežaljeniNeprežaljeniNeprežaljeni

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.