SEZONA: 3

EPIZODA: 4 - Words Hurt

OPIS

Što je u životu najvažnije? Za većinu to je obitelj, pogotovo ako ste član povezanog Winslow potomstva, gdje su jedine stvari koje se zaista vrednuju ljubav, smijeh i obitelj. Obiteljska komedija Roberta L. Boyetta u prvom će vas redu dobro zabaviti, čemu pridonosi i fantastična gluma Reginalda VelJohnsona, Jo Marie Payton-France, Rosette LeNoire, Dariusa McCrarya i ostalih, koji će vas već u prvim minutama gledanja prikovati uz male ekrane.

Čar gledanja ove iznimne humoristične, prije svega obiteljske serije, krije se u mogućnosti naše identifikacije s jednom posve običnom obitelji koja se ponekad nalazi u neobičnim situacijama. Brojna obitelj predvođena je bračnim parom Winslow - Carlom i Harriette. Policajac Carl (Reginald VelJohnson) je na prvi pogled obiteljska stijena, prava muškarčina, no pažljivije će oko u ovom snažnom provoditelju zakona ubrzo otkriti medvjedića koji se skriva u nastupu razjarenog grizlija. Njegova nježna priroda skrivena u grubom ponašanju mora se nositi s pravim čudom raznih poslova i zadaća, počevši od jednostavnih kućnih popravaka, komuniciranja s udvaračima njegove kćeri pa sve do donošenja hrane na stol. Carlova supruga, Harriette (Jo Marie Payton-Noble), glava je obitelji u sjeni: snažna i domišljata žena koja uspijeva sačuvati posao s punim radnim vremenom i održati veliku obitelj na okupu. Carlova majka, jednostavno nazvana Majka Winslow (Rosetta LeNoire), srdačna je žena uvijek otvorena duha prema novim idejama, što ovu dragu staricu čini simpatičnom unucima, ali teško shvatljivom vlastitom sinu. Posebnost Majke Winslow krije se najviše u uspješnom povezivanju velikog među-generacijskog jaza.

Tu je i mala Carlova i Harriettina nećakinja, Richie Crawford (Bryton McClure) te njena majka Rachel. Predvodnici mlađe generacije su Eddie, Laura i najmlađa kćer, Judie (Jaimee Foxworth). Eddie (Darius McCrary) je tipični devetnaestogodišnjak podivljalih hormona koji provodi većinu vremena družeći se s prijateljima, ganjajući djevojke, zafrkavajući sestru i ispitujući izdržljivost roditeljskog strpljenja. Ne baš uspješan učenik, Eddie nas svejedno osvaja svojom neposrednošću i šarmom. Njegova sestra, Laura (Kellie Shanygne Williams), bistra je i druželjubiva djevojka majčine domišljatosti i spremnosti za preuzimanje kontrole nad bilo kojom situacijom. Iako uspješnija u ispunjavanju školskih obaveza od nestašnoga brata, osamnaestogodišnja Laura također je zauzeta ljubavnim avanturama. No jedan se poseban mladić, do ušiju zaljubljen u Lauru, dobro potrudio da ona nema niti trenutka mira. Riječ je šašavom spoju genija i šmokljana, Urkelu (Jaleel White), Laurinom vršnjaku koji je od šeste godine svoga života ušao u dom obitelji Winslow, i postao njenim punopravnim članom. Mora mu se priznati da je doista obilježio seriju "Pod istim krovom" i postao njen originalni zaštitni znak. Urkel je gotovo nepodnošljiva kombinacija iritantnosti i otkačenosti za sve koji su mu na dohvatu, a njegova je zaljubljenost u Lauru dostigla gotovo legendarne proporcije. No dok Laura ne uzvrati ljubav, Urkel provodi vrijeme s inteligentnom i uvijek ljubomornom Myrom. Jedna od njegovih glavnih karakteristika, ako ostavimo po strani nepodnošljivo ponašanje, jest izumiteljstvo - njegove brojne umotvorine pronašle su put u zaplete mnogih epizoda, a glavni je cilj najčešće jadni Carl, koji, koliko god se trudio, ne može umaći nesretnim posljedicama Urkelovih djela.

U ovako "šarenoj" i neobičnoj obitelji dosada je nezamisliva, a čudesni zapleti ovjenčani još nevjerojatnijim raspletima ugodna su i zabavna svakidašnjica. I dok Winslowi prolaze nove uspone i padove, bez obzira na vrstu i opseg problema, oni uvijek iznova dokazuju kako prije svega, na prvo mjesto uvijek dolazi - obitelj. Smještena lokacijski u Chicagu, ova je obitelj zapravo ponikla iz serije "Potpuni stranci", s neponovljivim Balkyjem: naime, Jo Marie Payton-Noble, koja je bila u sporednoj ulozi, dobila je od autora ponudu da nastupi u njihovoj novoj seriji - koju je objeručke prihvatila. Nepravedno bi bilo izdvojiti bilo kojeg člana ove iznimne glumačke ekipe, pogotovo zato što autori namjerno nisu htjeli zaposliti zvijezdu koja bi krala pozornost. No također bi bilo nepravedno izostaviti kako je Jaleel White, odnosno Urkel, bio maskota serije, koja je nudila instantnu i bezvremenu prepoznatljivost. Zahvaljujući Urkelu, tom ultimativnom šmokljanu s ogromnim naočalama, samo jedan pogled na TV-ekrane omogućio bi nam da klimnemo glavom i shvatimo o kojoj je seriji riječ. Nekoliko prvih sezona ove hvaljene humoristične serije školski su primjer nenametljivog, inteligentnog humora nastalog spajanjem zanimljivih zapleta koji su bliski svim obiteljima te kreiranjem originalnih likova koji su često u sitnim konfliktima, kao u stvarnom životu, koji donose mnoštvo komike i suptilne dramatike. Dok se zapleti prvih sezona uglavnom temelje na odnosima unutar obitelji Winslow, kasnije su sezone svjedočile svojevrsnoj "uzurpaciji" Urkelovog lika nad ostalima, jer njegova je popularnost toliko porasla da su zapleti temeljeni na njegovim šašavim izumima, pomalo potisnuli samu obitelj Winslow u drugi plan. Ipak, serija "Pod istim krovom" sačuvala je kvalitetu kroz svih devet sezona, a od velike pomoći bile su sjajne glumačke izvedbe.

Glava obitelji, Reginald VelJohnson, gledateljima će biti možda najpoznatiji iz sporedne, ali vrlo efektne uloge u kultnom filmu Johna McTiernana "Umri muški", gdje glumi suosjećajnog policajca koji bodri Willisa tijekom njegovih avantura. No svesti VelJohnsona na jednu ulogu bilo bi doista nepravedno, kad znamo da se ovaj nadareni glumac kazališnog pedigrea može pohvaliti mnogim uspješnim filmskim i kazališnim nastupima: tu su filmovi poput "Crocodile Dundeeja", "Ghostbustersa" i "Turnera i Hoocha" i mnoge off-brodvejske predstave. Jo Marie Payton-Noble glumačku je karijeru započela ulogom u glazbenoj komediji "Purlie". Istovremeno radeći u putnoj agenciji, ova je snalažljiva glumica ostvarila mnoge uspješne uloge: "Body and Soul", "Colors" te "Cross My Heart".Po mnogim gledateljima duša serije i jedan od razloga njene popularnosti jest simpatična Rosetta LeNoire, glumica impresivne karijere u trajanju od gotovo sedam desetljeća. LeNoire je započela karijeru kao plesačica u koru, a nakon nekoliko brodvejskih produkcija, među kojima je bio i "Tramvaj zvan čežnja", njezina karijera je dobila i filmski zaokret nastupom u hitovima poput "Moscow on the Hudson", "Daniel" i "Brewster's Millions". Darius McCrary, u ulozi buntovnog Eddieja, svoj je filmski debi ostvario još 1987. u filmu "Big Shots". No njegov je drugi nastup bio u filmu ovjenčanom nagradom Oscar - "Mississippi u plamenu". McCrary je nastupao i u popularnoj seriji "Hooperman", a bavi se i glazbom. McCraryjeva sestra u seriji, uspješna učenica Laura, također je zarana počela glumačku karijeru. Rođena kao Kellie Shanygne Williams, ova je djevojka već sa četiri godine počela dobivati glumačke poduke, a svoju je prvu ulogu ostvarila već u dobi od šest godina ("Cousins"). Williamsova je nastupila u brojnim popularnim serijama te u filmovima "Suspect" i "Men Don't Leave". Bryton McClure još je jedan glumac čija je karijera započela u djetinjstvu. U dobi od osam godina McClureova je karijera, naime, trajala već četiri godine. Mladi je glumac nastupio i u brojnim reklamama, između ostalog i s Michaelom Jacksonom. Pogađate, Jaleel White, odnosno Urkel, također je rano započeo s glumom. Već u trećoj godini života White je nastupio u reklami za automobilske gume Goodyear, da bi nakon toga nastavio marketinšku karijeru u više o trideset reklama. Na televiziji se White pojavio kao gostujući član u seriji "The Jeffersons", a pojavljivao se i "Full House" te "The Fresh Prince of Bel-Air". White je također nastupao i u vlastitom šou - "The Jaleel White Special". Uspješan tim serije "Pod istim krovom" okrunjen je jednim od najproduktivnijih producentskih parova u povijesti televizije.

Slike

Pod istim krovom

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Korak po korak (1991)

    image
    Život u obitelji pun je problema, prepreka, sukoba, nesuglasica i nerazumijevanja, ali sve je to lako prevladati i zaboraviti kada isti taj život obiluje...
  • Zlatne godine (1988)

    image
    Sada već odrastao muškarac, Kevin Arnold prisjeća se svoje mladosti i odrastanja kasnih 1960-ih i 1970-ih. Ova humoristična drama prikazuje njegovu svakodnevnu...
  • Orville (2017)

    image
    Godina je 2417. Planetarna Unija promovirala je Eda Mercera u kapetana istraživačkog broda Orville, a njegova bivša žena postaje prva časnica. Na prvoj misiji...
  • Ein Schloss am Wörthersee (1990)

    image
    A castle on the Wörthersee is a 34-part German-Austrian television series.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.