SEZONA: 1

EPIZODA: 6 - Life Off Earth

OPIS

Ako ste mislili da je svemirska utrka doživjela vrhunac s Apollovim misijama, pričekajte da počnu nicati stalne baze na Mjesecu i Marsu. Zagrijava se nova svemirska utrka da se ljudi dovedu na Mars, i ova epizoda predstavlja vizionare koji takvu budućnost čine mogućom. Nekoć su to financirale isključivo vlade, a sad privatne kompanije razvijaju sredstva za život u svemiru. Vrhunac toga kopernikanskog obrata jest Dream Chaser - nova svemirska letjelica koja će prevoziti istraživače do istraživačkih prebivališta na napuhavanje u svemiru.
Ali stvaranje trajnih prebivališta u toksičnim okruženjima na Mjesecu i Marsu ozbiljan je pothvat. Znanstvenici i inženjeri prijetnje po ljudski život shvaćaju vrlo ozbiljno. Jedan od inženjera stvara napredna, ponovno upotrebljiva svemirska odijela, koja poboljšavaju pokretljivost i okretnost, manje su nezgrapna i korisnija u okruženjima bez sile teže. Neki inženjeri predstavljeni u epizodi pridonose tim nastojanjima razvijajući visokotehnološke bušilice i barokomore koje omogućuju crpljenje ključnog resursa za opstanak čovječanstva - tekuće vode.
To je samo dio kompleksnih nastojanja potrebnih da se osnuju prebivališta na drugim planetima. Jedna tvrtka razvija prebivališta koja su trodimenzionalno ispisana sa zemljom s Marsa i bit će "izgrađena prije nego što astronauti stignu". Ali jedan od najsmionijih pothvata jest stvaranje živog, dišućeg ekosustava koji, putem rasta biljaka, proizvodi kisik i hranu za prve trajne doseljenike na Mjesecu i Marsu. Ambiciozni istraživački projekt - koji traje već 30 godina - osigurava "temeljne podatke" o tome kako u svemiru stvoriti biosferu nalik na Zemljinu... osiguravajući čovječanstvu upute za opstanak, pa čak i procvat u po život opasnim uvjetima drugih planeta.

Slike

Stvaranje budućnostiStvaranje budućnostiStvaranje budućnostiStvaranje budućnostiStvaranje budućnostiStvaranje budućnostiStvaranje budućnosti

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • U potrazi za izvanzemaljcima (2014)

    image
    IN SEARCH OF ALIENS follows Giorgio Tsoukalos, an Ancient Astronaut theorist and leading contributor to Ancient Aliens, as he explores the fascinating evidence...
  • Children of the Sun (2020)

    image
    The rise and fall of the Maya, the Incas and the Aztecs, three pre-Columbian civilizations whose greatness and mysteries fascinate.
  • Srpski junaci srednjeg veka (2017)

    image
    „Srpski junaci srednjeg veka“ je igrano-dokumentarna TV serija realizovana prema ideji glumca i reditelja Radoša Bajića. Ovaj televizijski projekat gledaocima...
  • Alhemija Balkana

    image
    Dokumentarni serijal u kojem vas Goran Milić vodi na sasvim drugačiji put kroz države regije.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.