Kraljevačko nebo-pogled iz orlovog gnezda


Gdje gledati
Televizija uživo Strimovanje
img

OPIS

Ekipa Programa za dijasporu RTS boravila u Kraljevu i okolnim selima u želji da okom kamere zabeleži neke staze prošlosti koje su pohodili velikani, najpre iz Nemanjićkog perioda. U Krstovgradu, nedaleko od Mataruške banje upoznali smo Željka Košanina, poznatog kolekcionara, koji je za 30 dana napravio izuzetnu zbirku predmeta, koje nas približavaju duhu vremena srednjeg veka.
Posetili smo i Lopaticu, selo koje se prvi put pominje u 15. veku. Goran Vukićević je iz grada došao ovde na dedovinu, jer tu nalazi inspiraciju za svoje ikone. U istom selu upoznali smo i Biljanu Petrović koja je jedna od pionira seoskog turizma, ne samo opštine Kraljevo već i Srbije.
A na devedesetom kilometru od Kraljeva, u selu Rudno, posetili smo domaćinstvo Šekler, gde Milijana više od decenije promoviše ovo selo i specijalitete po tradicionalnim receptima majki i baka. Ovog puta je organizovala prelo sa meštanima za pamćenje.
Dragan Milošević je inspirisan periodom Nemanjića i manastirima Studenicom i Gradcom, o čemu najlepše svedoče njegove bajne slike koje plene i vraćaju nas vekovima u prošlost.
Autor i urednik emisije je Danica Broketa
Snimatelj Dimitrije Hadži Nikolić
Realizacija Ernestina Gligorijević

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.