poster

Metamorfoze

Metamorfoze (2021)

informativni | Srbija
Režiser: Milica Mitrović

EPIZODA: Egon Savin

OPIS

Kada su ga na prijemnom ispitu pitali zašto želi da studira pozorišnu režiju odgovorio je: "Očekujem da me obuzme neka suštinska misao. Danas je Egon Savin jedan od naših najznačajnijih reditelja."
U svojoj četiri decenije dugoj karijeri na scenu je postavio više od osamdeset komada savremenih autora, domaćih i svetskih klasika. Gotovo da nema pozorišne nagrade koju nije dobio. Neke od njih, poput Sterijine i nekoliko puta.
Rođen je u Sarajevu, u porodici operskih pevača. Diplomirao je 1979.godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dejana Mijača, gde kasnije i sam profesor na Katedri za režiju.
Već sa svojim prvom delima predstavio se kao izuzetan i autentičan. U našem pozorištu posebno mesto imaju njegova tumačenja dela klasika. Savin je za scenu adaptirao prozna dela Dostojevskog, Gončarova, Meše Selimovića, kao i velike drame Molijera, Ostrovskog, Krleže, Sterije, Njušića, Čehova i Šekspira. Tumači ih na njemu svojstven način, sa ličnim stavom i izbegavajući stereotipe. Iz klasičnih dela on uvek izdvaja ono što zanima savremenog gledaoca.
Osim što u pripremama pažljivo traga za smislom i suštinom koje smešta u kontekst ovog vremena, za predstave koje režira on uvek pažljivo upotrebljava muziku i pažljivo gradi vizuelni okvir. Posebno zanimljiva su njegova tumačenja drama srpskih pisaca, od Sterije i Nušića do Ljubomira Simovića. Poseban je i njegov ključ za tumačenje dela Aleksandra Popovića koja režira sa mnogo razumevanja i empatije za likove smeštene na margine života i društva.
Egon Savin je savremeni nastavljač najznačajnijeg toka srpske režije - od Huga Klajna, preko Mate Miloševića, Bojana Stupice, Miroslava Belovića do svog profesora Dejana Mijača. Njegove predstave su vredna i dugovečna pozorišna ostvarenja u kojima se ogledamo mi i naša stvarnost.

Slike

MetamorfozeMetamorfozeMetamorfozeMetamorfozeMetamorfozeMetamorfozeMetamorfozeMetamorfoze

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Magazin in

    image
    Sanja je sa svojim suradnicima pripremila još bolje i zanimljivije emisije. Kako su gledatelji navikli, i u ovoj sezoni očekuju kvalitetne i aktualne goste iz...
  • Dnevnik 1

    image
    Tačno u 12 časova prvi saznajte najaktuelnije događaje iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta. Brze, tačne, kratke i jasne vijesti, javljanja...
  • Poročila

    image
  • The Point with Liu Xin

    image
    The Point with LIU Xin is a current affairs program on CGTN. The program comments on global news through LIU Xin's very own unique perspective.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.