OPIS

Četiri lična sećanja na Nato agresiju i tragediju u Aberdarevoj
Tri priče u jednom danu - Emisija je snimana povodom deset godina od Nato bombardovanja. Prvo kazivanje je o Siniši Mediću koji je poginuo u Režiji programa, dok je kontrolisao kvalitet slike i tona pre nego što će televizijski signal otputovati ka auditorijumu. O svom bratu govori Miroslav, zaposlen u Televiziji Beograd od 1989, a radi i danas kao kontrola kamere u TV studijima u RTS-u. Drugo kazivanje je o Režiji programa, koja kao specifičan programski blok postoji od prvog dana postojanja (svake) televizijske kuće, a o tome svedoči Milan Radovanac, režiser programa u penziji i spominje sve ljude koji su radili, tokom proteklih decenija, a ovde, u ovoj emisiji napominje naročito radne oklnosti u ratnim uslovima 1999, koji i u miru i u ratu netremice dežuraju na poslednjem programskom punktu, pre nego što će taj program ugledati milionsko gledalište. Radovanac je počeo da radi 1967. u tek otvorenoj zgradi u Aberdarevoj, a ovde u Trezoru gledalištu govori stojeći u ruševini, na ivici ničega, odnosno onog što je nekad bila soba Režije programa. Treće kazivanje je ništa manje potresno iako dolazi od osobe van platnog spiska RTS, a jeste sećanje kompozitora Zorana Simjanovića koji je zadužio našu kuću muzičkim špicama i kompozicijama za kultne programe - broj im se ne zna - a i ovde govori, jezikom muzike o 78 dana bombardovanja i o noći između 22. i 23. aprila 1999. godine.
- Učesnici: Miroslav Medić, Milan Radovanac, Zoran Simjanović - Snimatelj Borislav Ristović, snimatelj zvuka Radoš Milosavljević, organizator Gordana Grdanović, saradnik Milena Jekić, montažer Nada Dodig Zildžić, autor Bojana Andrić- Snimano 10.04.2009, premijerno emitovano 22.04.2009, reprizirano u "Trezoru" 21.04.2014, 12.04.2018; Redakcija za istoriografiju
Spomen na 23. april 1999 - Pre 22 godine, pre svitanja 23. aprila u 2 sata i 6 minuta, Nato snage su bombardovale proizvodno-emisioni centar Televizije Beograd u Aberdarevoj ulici. Projektil je pogodio Terminal, Telekino, Tejp, Održavanje, Režiju programa, Master, Studio 1 sa pratećim prostorijama, portirnicu sa ulaznim holom - zbrisao zgradu od krova do temelja i usmrtio šesnaest ljudi na radnim mestima. Živote su izgubili: tehničar u razmeni Darko Stoimenovski (25), tehničar mastera Nebojša Stojanović (26), šminker Jelica Munitlak (27), video mikser Ksenija Banković (27), radnik obezbeđenja Dragorad Dragojević (27), kamerman Aleksandar Deletić (30), električar Dragan Tasić (30), dizajner programa Siniša Medić (32), tehničar razmene Slaviša Stevanović (32), tehničar razmene Ivan Stukalo (33), radnik obezbeđenja Dejan Marković (40), radnik obezbeđenja Milan Joksimović (47), tehničar mastera Branislav Jovanović (50), monter Slobodan Jontić (54), precizni mehaničar Milovan Janković (59), režiser programa Tomislav Mitrović (61). Pomen nedužnim žrtvama održan je, kao i prethodnih godina noću između 22. i 23. Aprila u 2:06, kao i u 14 sledećeg dana, a pre toga Udruženje novinara Srbije sa gostima iz Grčke razvilo je transparent "Mediji nisu vojni cilj", kako bi skrenuli pažnju na svoju inicijativu u Međunarodnoj federaciji novinara da 23. april bude ustanovljen kao Dan sećanja na medijske radnike stradale u medijima koji su proglašeni vojnim ciljem.
- Korišćeni snimljeni materijali Redakcije za istoriografiju, Informativnog, Beogradskog programa, Aktuelnosti- Snimatelj Vasko Vasović, saradnik-snimatelj Milena Jekić, montažer Nada Dodig Zildžić, urednik Bojana Andrić - Snimano 22/23.04.2009; premijerno emitovano 11.05.2009, reprizirano u "Trezoru" 21.04.2014, 12.04.2018; Redakcija za istoriografiju

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.