OPIS

Rad pod bombama u Beogradu i na Kosmaju
Pre početka - Sećanje producenta Zorana Milikića: Radio sam u beogradskoj redakciji agencije REUTERS, u televizijskom sektoru, u zgradi Geneks apartmana na Novom Beogradu. U planu rada, koji sam prethodne večeri napravio, za ovaj dan smo imali 136 predviđenih emitovanja za strane klijente. U Beogradu su već danima radile brojne ekipe stranih medija - televizijske ekipe, novinari štampe i radija, snimatelji, foto-reporteri... svi, koji su nesto značili u svetskoj medijskoj sferi, bili su u Beogradu. Sav taj medijski radni svet je trebalo servisirati. Daj im snimatelja, ako ga nemaju; nađi prevodioca ili fiksera da ih vodaju okolo; obezbedi im montažu i emitovanje materijala, daj im arhivski ili svež material koji nisu uspeli sami da snime. Obezbedi im mogućnost da se uživo jave, najčešće sa krova zgrade sa koje se pruža panoramski pogled na (još nedirnut) Beograd. Takve usluge su se mogle dobiti na nekoliko mesta: u RTS, kod ekipe EBU koja je imala svoju satelitsku stanicu, kod CNN i kod agencije REUTERS, koja je svoj signal slala linkom preko mastera TV Beograd, pa do satelitske stanice u Krnjači. Nešto pre podneva 24. marta, telefonom nam se javila agencijska koleginica bazirana u blizini Aviana: "Avioni su poleteli. Bog neka vas čuva." Zoran Milikić počeo je da radi kao organizator i producent u Televiziji Beograd 1976, u Reuters je od 1994, direktor UJRT od 2003 do 2010, zatim, ponovo u RTS-u i sa mesta pomoćnika direktora Televizije RTS, 2015. odlazi u penziju.
- Učesnici: producent Zoran Milikić, sagovornik urednik Bojana Andrić- Realizacija: Milena Jekić Šotra, Nada Dodig Zildžić, Bojana Andrić - Snimano 14. aprila 2021, premijerno emitovanje; Redakcija za istoriografiju
Kosmajsko proleće 1999: Mobilna 2, profesija na zadatku - Emisija koja je nastala na inicijativu snimatelja Televizije Beograd Veljka Jevtovića, obiluje arhivskim snimcima iz života pripadnika Mobilne 2, koje je, tokom ratnih dana na Kosmaju, svojom kamerom zabeležio Jovan Banović, inače montažer Televizije Beograd. Ko je i zbog čega mobilisao ljude u mobilne jedinice? Kakve su poruke stizale iz Beograda od strane ondašnjeg rukovodstva kuće? Zbog čega program koji se pravio svakodnevno, tokom 58 dana i noći provedenih na ovoj lokaciji, nikada nije otišao u emitovanje? Šta se desilo u noći kada je bombardovana zgrada RTS-a u Aberdarevoj? O tome kako su tekli kosmajski dani Mobilne 2, govore tadašnji komandant Mirko Alvirović, rukovodilac Odbrane i zaštite Zvonko Jočić, Nebojša Đokić, kao i radnici Radija i Televizije koji su mobilisani u tzv. Mobilna 2.
- Učesnici: Mirko Alvirović, Zvonko Jočić, Nebojša Đokić, Dubravka Ilić, Julija Krunić, Vesna Dedić, Vojka Pajkić, Milena Vuković, Veljko Jevtović i dr.- Snimatelj Veljko Jevtović, Jovan Banović (arhivski materijal), asistent snimatelja Goran Prokić, snimatelji tona Dragan Radović, Vojislav Luković, mikroman Goran Mrđenović, rasvetljivači Zoran Nikolić, Miodrag Vrhovac, organizator Biljana Raković, obrada tona Jovica Stojković, reditelj u studiju Dragomir Zupanc, montaža Biljana Kunijević, realizacija Nataša Janjuz, autor Olivera Milenković - Snimano 1999. na Kosmaju, 21. februara i 23. maja 2005, premijerno emitovano 21.04.2005, reprizirano u "Trezoru" 19.04.2007, 09.06.2017; Redakcija za istoriografiju, urednik Bojana Andrić

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.