poster

Romano Bolković - 1 na 1: mons. Mate Uzinić

Romano Bolković - 1 na 1 (2016)

talk-show | Hrvatska

OPIS

Mons. Mate Uzinić rođen je 17. rujna 1967. u Dubravi, u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. U Dubravi je pohađao osnovnu školu, a gimnaziju u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Nakon obavezne vojne službe u trajanju od godinu dana (1986./1987.) na poluotoku Prevlaka, na Teološkom fakultetu u Splitu završava studij filozofije i teologije. Zaređen je za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije 27. lipnja 1993. godine.
Tijekom tri godine obnašao je pastoralnu službu u župama Omić i Otrić-Struge. Godine 1996. nastavio je studij u Rimu na Papinskom lateranskom sveučilištu, postigavši 2000. licencijat iz crkvenog i civilnog prava. Po povratku u Split od 2000. do 2002. obnaša službu sudskog vikara i suca na Crkvenom interdijecezanskom sudu I. stupnja u Splitu i ujedno pastoralnog suradnika u župi Strožanac-Podstrana. Od 2001. rektor je Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Od 2002. član je Prezbiterskog vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije, a od 2004. Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja. Dubrovačkim biskupom imenovanovao ga je papa Benedikt XVI. na blagdan sv. Franje Saleškog 24. siječnja 2011., a za biskupa je zaređen u dubrovačkoj katedrali na blagdan sv. Josipa 19. ožujka iste godine. Na blagdan sv. Karla Boromejskog 4. studenog 2020. papa Franjo imenovao ga je nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije. Službu riječkog nadbiskupa koadjutora preuzeo je na svečanom misnom slavlju u katedrali sv. Vida u Rijeci u srijedu, 16. prosinca 2020. Na misi je objavljeno i kako je mons. Uzinić imenovan apostolskim upraviteljem Dubrovačke biskupije do imenovanja novog biskupa.
Službe u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji: Predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, član Biskupske komisije HBK za odnose s državom, predsjednik Pravne komisije HBK, član mješovite komisije HBK-a i HKVRP-a - od 2012., predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, predsjednik Biskupske komisije za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima, predsjednik Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba - od 2019. do danas.
S monsinjorom Uzinićem razgovaramo o objavljivanju financija biskupije, o suradnji s laicima i geslu "Od ljudi za ljude", o uzorima i utjecaju pape Franje, o enciklici Fratelli tutti i njezinoj važnosti, o novoj slici Crkve, o tome tko može ostvariti tu novu sliku Crkve, što evanđelje nudi suvremenom čovjeku, kako se dijalog ostvaruje u Hrvatskoj, o opasci nuncija Lingue o dijalogu i komunikaciji, o poslanju svećenika, redovnika i laika u suvremenom svijetu, o uvođenju žena u službu akolitata i lektorata, o pojašnjenju Kongregacije za nauk vjere o blagoslovu istospolnih parova te o boljem svijet nove normalnosti.

Slike

Romano Bolković - 1 na 1: mons. Mate UzinićRomano Bolković - 1 na 1: mons. Mate UzinićRomano Bolković - 1 na 1: mons. Mate UzinićRomano Bolković - 1 na 1: mons. Mate UzinićRomano Bolković - 1 na 1: mons. Mate UzinićRomano Bolković - 1 na 1: mons. Mate UzinićRomano Bolković - 1 na 1: mons. Mate UzinićRomano Bolković - 1 na 1: mons. Mate Uzinić

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.