poster

Pristupačan program: Pravo na sutra: Kosovske minijature u doba korone (SZJ)

Pravo na sutra

dokumentarni | Srbija

OPIS

Nakon izbijanja pandemije koronavirusa, svakodnevni život u srpskim sredinama na centralnom Kosovu ulazi u kolotečinu - prema pravilima koja se menjaju sporadično i prilagođavaju preporukama iz dva centra - Beograda i Prištine.
To subjektivno može stvoriti osećaj dodatne konfuzije, može se doživeti kao izazov i podsticaj čak, a oprezni sve smatraju dodatnom zaštitom.
Od prvog susreta sa kovidom 19, strahuje se od urušavanja zdravstvenih sistema širom planete. U sredini, poput kosovske, koja već 20 godina trpi posledice velikih društvenih i istorijskih lomova s kraja prošloga veka, briga o zdravlju stanovništva posebno je važna, ali i krhka. Dovoljno je pogledom obuhvatiti i shvatiti da je hvatanje u koštac sa virusom koji je nepoznanica i za one koji rade u daleko boljim uslovima - veliki izazov.
Ipak, odgovorni iz Kliničko bolničkog centra Priština u Gračanici, tvrde da je epidemiološka situacija na centralnom Kosovu pod kontrolom.
Ekipa serijala „Pravo na sutra" bavila se i posledicama pandemije na ostale segmente života na ovim području - na polju kulture, ali i školstva.
Za razliku od učenika u centralnoj Srbiji, za đake u kosovskim školama ulazak u učionice je odložen dve sedmice. Učionice su prazne. U zdanju Osnovne škole „Miladin Mitić" u Lapljem selu, zatičemo samo zaposlene.
Dok bitka protiv korone traje na globalnom nivou, meštani u nekim srpskim sredinama na Kosovu i dalje strahuju i za bezbednost. Nakon poslednjeg incidenta u selu Babin Most, strah se dodatno uvukao.

Slike

Pristupačan program: Pravo na sutra: Kosovske minijature u doba korone (SZJ)Pristupačan program: Pravo na sutra: Kosovske minijature u doba korone (SZJ)Pristupačan program: Pravo na sutra: Kosovske minijature u doba korone (SZJ)Pristupačan program: Pravo na sutra: Kosovske minijature u doba korone (SZJ)Pristupačan program: Pravo na sutra: Kosovske minijature u doba korone (SZJ)Pristupačan program: Pravo na sutra: Kosovske minijature u doba korone (SZJ)

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Zakopane tajne Drugog svjetskog rata (2019)

    image
    Drugi svjetski rat bio je najveći i najdestruktivniji sukob u povijesti čovječanstva. Brojne krvave i složene bitke odigrale su se širom svijeta. Mnogi od tih...
  • Welcome to the Balkans

    image
    "Welcome to the Balkans" putopisna je emisija Meksikanca Karlosa Franka koji od 2015. godine živi u Srbiji. U emisiji se gledaocima prikazuju lepote Srbije i uči...
  • Globalna Hrvatska (2018)

    image
    O ulozi medija u izgradnji demokratskog društva često se lome koplja. Golemo je njihovo značenje u kriznim situacijama poput ove uzrokovane pandemijom...
  • Zapis o selu

    image
    Dokumentarna emisija.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.