Dva tinejdžera postat će najbolji prijatelji za vrijeme školovanja na uglednoj vojnoj akademiji West Point. Prijateljstva ostvarena tamo, kaže se, traju vječno, no što ako ih na kušnju stavi najveća moguća nesreća jedne države - građanski rat? George i Orry naći će se na suprotnim stranama rata, za vrijeme kojega su Sjedinjene Američke Države bile podijeljene na 'Sjever i Jug', u ovoj legendarnoj dramskoj seriji o životu usred epskih zbivanja koja određuju sudbinu jedne nacije. Orry Main (Patrick Swayze) iz Južne Karoline, nasljednik bogatog robovlasnika plantaže, i George Hazard (James Read), sin industrijalca iz Pennsylvanije, upoznaju se 1842. godine kao kadeti vojne akademije West Point, da bi vrlo brzo postali najbolji prijatelji, koji međusobno dijele sve, poput braće. Nakon diplomiranja, zajedno odlaze ratovati s Meksikom, gdje Orryja od izgledne smrti spasi upravo George. Po povratku kući, ne dozvoljavaju zemljopisnoj udaljenosti njihovih domova da im postane preprekom u održavanju prijateljstva pa zajedno provode praznike, postaju poslovni partneri, njihova se djeca međusobno zaljubljuju... Ali, situacija u zemlji svakog je dana sve kompliciranija i opasnija jer su političke trzavice između američkog Juga i Sjevera sve učestalije i agresivnije. Prijateljstvu Mainovih i Hazardovih ne pomaže ni otvoreno negodovanje njihovih okolina, koje smatraju kako nikakve bliskosti između obitelji sukobljenih strana ne bi smjelo biti. 1860. godine, Južna Karolina napušta uniju, da bi dogodine konačno izbio građanski rat, za koji je već duže vrijeme bilo jasno da ga se ne može izbjeći. Školovani vojnici iznimnoga ratnog iskustva, George i Orry naći će se na istaknutim pozicijama svojih vojski te biti primorani boriti se jedan protiv drugoga.
Temeljena na popularnim romanima Johna Jakesa, 'Sjever i Jug' jedna je od najslavnijih, među publikom najomiljenijih i najcjenjenijih serija osamdesetih godina, mini serija koja je postavila i podigla standarde svoga žanra, brižnom rekonstrukcijom povijesnih karakteristika vremena u kojem se zbiva; šarolikom paletom punokrvnih likova koji nikada nisu samo bijele ili crne figure u službi iznošenja autorovih ideja i stavova nego osobe od krvi i mesa, sa svojim vrlinama, ali i manama i nedoumicama; atraktivnim scenama borbi, ali i dramski nijansiranim prizorima međuljudske interakcije u svim oblicima; te pričom koja se širi u mnogim smjerovima, ali uvijek se vraća na glavnu liniju radnje o pokušaju održavanja prijateljskih odnosa usred ludila rata. Kroz 24 jednosatne epizode upoznat ćemo cijeli niz zanimljivih i uvjerljivih likova, koje portretira mnoštvo slavnih glumaca različitih generacija. Uz Patricka Swayzeja, jednu od najvećih holivudskih zvijezda osamdesetih godina, koji je baš ulogom Orryja Maina učvrstio svoj status, te odličnog Jamesa Reada, koji igra njegovog najboljeg prijatelja i ratnog suparnika Georgea Hazarda, u seriji su se u manjim ili većim ulogama pojavila i takva imena kao što su Kirstie Alley, David Carradine, Gene Kelly, Robert Mitchum, James Stewart ili Elizabeth Taylor, a u jednoj od epizodnih uloga nastupa i legendarni glazbenik, pokojni Johnny Cash. 'Sjever i Jug' je serija koja je u sjećanju brojnih gledatelja s pravom ostala čvrsto na poziciji omiljene televizijske drame, epski tretirajući teme ljubavi, prijateljstva, izdaje, ljubomore, politike i svega drugog što čini naše živote. Zvjezdana ekipa glumaca, rijetko zanimljiva priča koja se proteže kroz nekoliko najmučnijih godina američke povijesti te gore navedene univerzalne teme jamstvo su da će i dvadesetak godina nakon što je snimljena, ova ratna dramska serija zarobiti pažnju svakog obožavatelja vrhunskoga serijskog programa.

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.