Osjećajna adaptacija poluautobiografskih romana Flore Thompson ljupko je i živo ljubavno pismo danas iščezlome kutku ladanjske Engleske. Radnja BBC-jeve serije Od Lark Risea do Candleforda smještena je u 1880-e godine. Prikazuje posljednje proplamsaje načina života koji je nestao bez traga kad je viktorijanska Engleska zakoračila u 20. stoljeće. Raskošna, duhovita i osjećajima prepuna serija prati veze dvaju oprečnih naselja: Lark Rise je seoce koje se krotko drži prošlosti, a Candleford maleno trgovište koje hrli u budućnost. Stanovnike gledamo očima mlade Laure: pretrpjet će niz prevrata i u sebi će se naveliko boriti jer promjene nemilice nadiru. Njihove su životne priče dirljive, ali i duhovite i poticajne.
I sama se Laura suočava s velikim promjenama. Stupa u službu u poštanskom uredu u Candlefordu koji vodi hirovita Dorcas. Laura okreće leđa zaseoku svog djetinjstva i krči vlastiti životni put. Sjedi na dvije stolice: mora odlučiti kako će stasati u odraslu ženu... Laurin odnos s Dorcas održava osjećajnu napetost serije. No Od Lark Risea do Candleforda oslanja se na raskošnu galeriju likova i glumačku postavu koja zna dočarati malene sukobe, kao i romantične zaplete i nesporazume između sićušnoga Lark Risea i bjelosvjetski usmjerenoga Candleforda. Laura sve te napetosti proživljava kroz vlastita osjećajna previranja. Dorcas je vuče na jednu stranu, a rodni dom i obitelj na drugu...

Serija je osvojila Television and Radio Industries Club Awards za najbolji televizijski dramski program godine 2009. TV adaptacija: Bill Gallagher (prema romanima Flore Thompson)

LIKOVI

Laura Timmins (Olivia Hallinan)
Radi u poštanskom uredu u Candlefordu koji vodi Dorcas Lane. Ima 16 godina i najstarije je dijete Roberta i Emme Timmins. Ima četvero braće: Edmunda, Ethel, Franka i malenu Annie. Laura je očeva miljenica i naslijedila je njegovu žudnju za znanjem, ali i naglu ćud i iskrenost. Glumica Olivia Hallinan kaže: "Glumim veoma odlučnu djevojku. No Laura ostaje vjerna obitelji: tako nastupa kao veza između dvije zajednice. Neko će se vrijeme kolebati na raskrižju. Teško joj se prilagoditi posve novom životu jer nikad nije ništa slično doživjela."

Dorcas Lane (Julia Sawalha)
Vodi poštanski ured u Candlefordu i vlasnica je gradske kovačnice. "Dorcas je samostalan, strastven i egzotičan lik... uvelike ispred svoga vremena", kaže glumica Julia Sawalha. "Vole je i poštuju. Lukava je poslovna žena. Svojim službenicima nameće visoka mjerila. No pritom je srdačna i velikodušna. Ima smisla za humor: vragolasta je i rado popušta. Nema djece i neće rađati pa je prigrlila Lauru.

Sir Timothy Midwinter (Ben Miles)
Velikaš, najveći mjesni zemljoposjednik i mirovni sudac. S Dorcas prijateljuje od djetinjstva i cijeli su život ostali bliski. Svi ga vole: strog je, ali i pošten prema zakupcima. Tako sudi i na sudu. Ima sjajan smisao za humor i voli zadirkivati. A tu stranu njegova lika najbolje zna izvući Dorcas.

Emma i Robert Timmins (Claudie Blakley i Brendan Coyle)
Robert je Laurin otac. Po struci je zidar. Sa suprugom Emmom živi na samome kraju Lark Risea. Brak se čvrsto drži unatoč burama i olujama: Emma i Robert još se itekako vole. No Emmi smeta Robertova svojeglavost i nepraktičnost. Njemu pak teret supružničke i očinske odgovornosti zna teško pasti. Nedostaje mu Laura: rado bi s njom razgovarao i razmjenjivao misli.

Caroline Arless (Dawn French)
Vjerojatno najosebujniji i najprjeporniji lik u Lark Riseu. Muž Walter joj plovi, a ona samuje s čoporom djece koji samo raste. Caroline se ne da: mršave prihode troši u velikom stilu. Pojedini susjedi osuđuju njezin nemar i bezobzirnost. No Caroline je itekako simpatična i istinski privržena djeci: obično su naposljetku svi spremni posegnuti u džep da je izvuku iz stiske.

Alf Arless (John Dalgleish)
Najstariji sin Caroline Arless. U ranoj je mladosti prekinuo školovanje da prehrani obitelj. Za razliku od majke, veoma je pošten i radišan. Već u dječačkim godinama radi u polju i najzaslužniji je za obiteljske prihode. Žao mu je što mati rasipa njegov teško zarađeni novac. Laura mu je osobito draga jer su zajedno rasli. I baš kad on u tom prijateljstvu uoči i nešto više, Laura će mu objaviti da odlazi.

Ruby i Pearl Pratt (Victoria Hamilton i Matilda Ziegler)
Sestre Pratt vode prodavaonicu ženske konfekcije u Candlefordu. Obje su neudane i glavna im je zabava kritizirati kako drugi žive. Obje će smjesta prezreti Lauru: došla je iz Lark Risea pa sestre smatraju da je neotesana. I Ruby i Pearl redovito zalaze u poštanski ured: pristojno se smješkaju, širom otvaraju oči i ćule uši u nadi da će dobiti materijala za ogovaranje.

Zillah (Liz Smith)
Dorcasina sluškinja. Služila je i kod njezina oca i djeda. Nitko toliko ne voli obitelj - u koju uključuje i sluge Matthewa i Thomasa - makar neprestance kudi i njih i dodatni posao koji joj zadaju. Zillah je praznovjerna i ne vjeruje neznancima, teško je steći njezino povjerenje. No s njom dobivate doživotna prijatelja. Unatoč svemu, Zillah je nepopravljiva trač-baba.

Bilo je na kanalima:

HTV3  HTV1  

PREPORUKE
 • Greys Anatomy (2005)

  image
  'Uvod' je drugi najgledaniji program u Americi, odmah iza ovogodišnjeg Superbowla koji je bio najgledanije finale američkog nogometa posljednjeg desetljeća....
 • In all Friendliness (1998)

  image
  The series follows the staff of the fictional Sachsenklinik hospital in the city of Leipzig.
 • Hitna služba (1994)

  image
  'Hitna služba' popularna je američka serija koja prati živote i rad doktora koji rade u ordinacijama hitnog odjela bolnice County General Hospital u Chicagu, a...
 • Na Dobre I Na Zle (1999)

  image
  Polish medical drama. Real medical cases filled with twists, turns and surprises. The focus of the narrative is on the life of doctors and nurses.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.