Nacisti su opljačkali milijune umjetničkih djela i dragocjenosti. Vrijednost predmeta za kojima se još traga procjenjuje se na 175 milijardi dolara, a potraga za njima počela je krajem rata.
Ovo je serija o najvećoj pljački u povijesti te o jednoj od najvećih potraga za blagom u današnjem svijetu. Između 1933. i 1945. nacisti su pokrali milijune umjetnina, dragocjenosti i stotine tona zlata. Krali su vjenčano prstenje i zlatne plombe za zube, neobrađene dijamante i kraljevske dragulje, praznili muzeje, knjižnice, crkve, sinagoge, urede, tvornice i obiteljske kuće. Dio onog što je ukradeno još nije pronađen, između ostalog se procjenjuje da nedostaje više od sto tisuća umjetničkih slika, među kojima su djela Degasa, Van Gogha i Raphaela, kao i zaliha dijamanata, nakita i ostalog kulturnog blaga u vrijednosti desetaka, ako ne i stotina milijuna dolara. 2007. godine bivši CIA-in ekonomist procijenio je da se ukupna vrijednost još nepronađenog nacističkog plijena kreće između 115 i 175 milijardi dolara. Pokušaji da se vrati ukradeno blago počeli su krajem Drugog svjetskog rata i traju još i danas.

Bilo je na kanalima:

Viasat History  

PREPORUKE
  • Terra X (1982)

    image
    Terra X - Expedition into the unknown.
  • Staro srpsko pisano nasleđe

    image
  • Ratni hoteli (2018)

    image
    Od hostela do neprijatelja, priča o hotelima koji su postali zlokobne znamenitosti, ikone sukoba i zadnja utočišta u podijeljenim gradovima.
  • Moravska Srbija

    image
    Kulturno-umetnički program premijerno počinje sa emitovanjem dokumentarnog serijala "Moravska Srbija". Svake srede, od 13. marta na Drugom programu, u terminu od...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.