Grandiozni projekat TV kanala Rusija otvara jednu od najuzbudljivijih stranica istorije. Posle pada Vizantije, deca Tome Paleologa, rođenog brata poslednjeg vizantijskog cara, našla su se u Rimu, pod pokroviteljstvom pape. U nameri da potčini rusku pravoslavnu crkvu svom uticaju, papa šalje Sofiju u daleku Moskoviju, velikom knezu Ivanu III za ženu.
Rusija je već dva veka plaćala danak Zlatnoj hordi. Ivan III je ujedinio ruske zemlje i konačno se suprotstavio Hordi. Brak sa naslednicom vizantijske dinastije trebalo je da ojača vlast velikog kneza. Međutim, protiv strankinje su bojari, mitropolit i Ivanova majka. U početku Sofija samo želi da osvoji srce svoga muža, ali ubrzo u Moskvi nalazi novu domovinu, ljubav i nadu u rađenje novog pravoslavnog carstva. Sofija Paleolog ušla je u istoriju kao velika moskovska kneginja i baba prvog ruskog cara, Ivana Groznog, ali poreklo vodi ne samo od Paleologa, nego i od Nemanjića. Sofijin otac Toma najmlađe je od desetoro dece Jelene Dragaš, kćeri Konstantina Dragaša Dejanovića, unuka Stefana Dečanskog. Ivan III Rjurikovič veliki moskovski knez prozvan je Veliki još za života. Ujednio je veliki broj kneževina u jedinstvenu državu i oslobodio se vlasti Mongola. U njegovo doba se javila ideja o misiji Ruskog carstva kao zaštitnika pravoslavlja, u kome će Moskva biti Treći Rim.

Bilo je na kanalima:

RTS2  BHT1  RT Vojvodina 1  RTS1  

PREPORUKE
  • TV kalendar

    image
    Saznajte godišnjice značajnih događaja kao i datume rođenja i smrti značajnih ličnosti koje su obilježile tok svjetske istorije.
  • Drugi svjetski rat - Bitke za Europu (2019)

    image
    Ova uzbudljiva serija vodi nas u središte legendarnih trenutaka u povijesti ratovanja: iskrcavanje tijekom Bitke za Normandiju, neuspjela zračna operacija u...
  • Passato e presente (2017)

    image
  • Isus: Uspon do vrha (2013)

    image
    Dr. Michael Scott kreće na putovanje povijesnim lokacijama drevnog svijeta da bi otkrio kako i zašto je u samo 400 godina judaistički kult Isusa od progonjene...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.