Počela je veliika RTL-ova jesenska avantura – povijesni reality spektakl “Anno: Ljeta Gospodnjeg 925.” Show je to u kojem se 16 kandidata vratilo u prošlost i odvažilo živjeti životom naših predaka iz 10. stoljeća i časno, odano i marljivo služiti kralju Tomislavu i knezu Krševanu.

Dvorac Ribnik zauzeli su kralj Tomislav (Mladen Vulić), knez Krševan (Marinko Prga) i 16 kandidata. Njih očekuju nezavidni uvjeti, izolacija i ostala manja ili veća iznenađenja. Spavat će na posteljama od slame, osvjetljavati prostorije svijećama od pčelinjeg voska, pripremati hranu na otvorenom ognjištu u posuđu od keramike i drveta, a morat će naučiti skladištiti hranu i svladati osnove kovanja oruđa i oružja. Kandidati neće sve vrijeme provoditi unutar zidina Ribnika. Odlazit će u šumu po drva, na sastanke s vidarom i na sajam na kojem će morati razmjenjivati svoje proizvode za stvari koje im nedostaju. Morat će se uhvatiti u koštac sa tjednim zadacima o kojima će ovisiti njihov život i položaj u dvorcu.

Voditeljica showa je omiljeno TV lice, Antonija Blaće, uz koju će glavnu ulogu u tjednim turnirima u ulozi suvoditelja imati Miroslav Škoro, inače autor naslovne pjesme showa „Vrijedilo je“. Kandidate svakog tjedna očekuju brojni zadaci, izazovi i iskušenja, a morat će i prozivoditi razna oruđa, oružja i jela za trampu. U njihov će zamak svake sedmice dolaziti poznati kazališni redatelj Mario Kovač u ulozi lukavog trgovca s kojim će naši kandidati morati razmjenjivati sve ono što im nedostaje za život. Kako će se snaći, doznat ćete uskoro, a samo će jedan jedan od njih iz prošlosti u sadašnjost vratiti bogatiji za 440 solida, koji su u ranom i srednjem vijeku bili ime za zlatni novac. To je protuvrijednost današnjih 500 tisuća kuna, odnosno iznos novčane nagrade koja će pripasti pobjedniku showa.

Na projektu radi tim od 120 ljudi, kandidate svakodnevno prati 46 kamera, a novina je i to da se reality nikada do sada nije radio tako da se glazbena tema sklada posebno za svaku epizodu. Po načinu snimanja „Anno“ je, s obzirom na filmske kamere, dronove i ostalu opremu i način montaže, bliže snimanju filma nego realityja.

Prva ikad emitirana sezona ovog povijesnog natjecateljskog realityja vratila je kandidate i gledatelje u 1764. godinu, u norveški obalni grad Bergen, a prva sezona u hrvatskom eteru odlazi još dalje u prošlost – u godinu 925. i vrijeme kralja Tomislava. Osim zabavnog elementa, naglasak je na edukativnoj komponenti emisije kroz koju će gledatelji, baš poput natjecatelja, naučiti sve što nisu znali o zanimljivom životu i svakodnevnim poslovima iz davne prošlosti. Kandidati dolaze iz cijele Hrvatske i različitih su dobnih skupina, a temeljne vrijednosti koje promiče ovaj povijesni spektakl su, uz očuvanje hrvatske kulturne i povijesne baštine te promicanje nacionalnih vrijednosti, poticanje zdrave kompetitivnosti među natjecateljima, učenje novih znanja i vještina, jačanje osobnog osjećaja časti, vrijednosti i pomicanja granica vlastite izdržljivosti, spremnosti na suočavanje s novim, drugačijim i nepoznatim.

Bilo je na kanalima:

RTL  

PREPORUKE
  • Passato e presente (2017)

    image
  • TV kalendar

    image
    Saznajte godišnjice značajnih događaja kao i datume rođenja i smrti značajnih ličnosti koje su obilježile tok svjetske istorije.
  • Drugi svjetski rat - Bitke za Europu (2019)

    image
    Ova uzbudljiva serija vodi nas u središte legendarnih trenutaka u povijesti ratovanja: iskrcavanje tijekom Bitke za Normandiju, neuspjela zračna operacija u...
  • Isus: Uspon do vrha (2013)

    image
    Dr. Michael Scott kreće na putovanje povijesnim lokacijama drevnog svijeta da bi otkrio kako i zašto je u samo 400 godina judaistički kult Isusa od progonjene...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.