Ovu dijagnozu našeg vremena zapisao je velikim slovima još pre gotovo pola stoleća, da bi se njeno veliko finale odigralo početkom novog veka.
Na francuskoj intelektualnoj sceni Edgar Moren (1921, Pariz) pojavljuje se pedesetih godina prošlog veka kao autor danas kultnih naslova "Čovek i smrt" i "Film ili čovek iz mašte".

Zatim objavljuje "Duh vremena", "Kako izaći iz 20. stoleća", "Za jednu politiku civilizacije", "Kako misliti Evropu" i još šezdesetak naslova iz oblasti antroposociologije, polja u koje je sam sebe smestio, dok "kompleksno mišljenje" smatra svojim metodičkim izborom.

U večerašnjoj emisiji koja je snimljena u njegovoj radnoj sobi u Parizu, Edgar Moren govori o tome kako je od građanina sveta postao neoevropljanin, koliko je kriza danas "krizična", na koji način haos dovodi do geneze, koje su opasnosti utopije planetarnog doba i globalne politike, zašto je komunizam bio njegova religija i koji demoni ga opsedaju i danas...

Bilo je na kanalima:

RTS2  RTS SVET  

PREPORUKE
  • Nakon prvih 48 sati (2008)

    image
    Follow "real life detectives" in various cities while they try to crack the case in the first 48 hours after the homicide.
  • Richard Hammond's Workshop (2021)

    image
    Richard Hammond starts a prestige classic car restoration and repair business near his hometown in Herefordshire.
  • Djevojka na farmi (2018)

    image
    Cookbook author, food blogger and Midwest transplant Molly Yeh embraces her country life and makes dishes inspired by her Jewish and Chinese heritage -- with a...
  • Uspon civilizacije (2014)

    image
    Kombinacija maštovite animacije i zabavne naracije u čudesnom istraživanju Grčke i usponu drvene supersile koja će ostaviti trajan trag na zapadnjačkom društvu....
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.