1891. Sherlock Holmes zaronio je u zapjenjene valove Reichenbachovih slapova. Hrvanje s profesorom Moriartyjem završilo je tako što su obojica pala s litice u uzavrele valove. U prošloj seriji televizijski gledatelji vidjeli su, prema Sunday Timesu, "najbolji pad koji je ikad snimljen", kad su Holmes i Moriarty nestali u vodenoj bujici stvarnih Reichenbachovih slapova u Švicarskoj.
Na kraju "Posljednje zagonetke", završne epizode trinaestodijelnih Pustolovina Sherlocka Holmesa, dr. John Watson ostao je oplakivati smrt svog voljenoga druga.
Tri godine poslije još se sjeća najsitnijih detalja događaja toga sudbonosnog dana. Ali rutinski rad na najnovijem slučaju ubojstva ne vodi ga samo na istražno ročište u westminstersku sudnicu... Nego i na ponovni susret s "najboljim istražiteljem svojega naraštaja".
JEREMY BRETT opet se pojavljuje u hvaljenoj ulozi najslavnijeg književnog detektiva, a prati ga EDWARD HARDWICKE kao dr. Watson u 11 novih priča Granadinog POVRATKA SHERLOCKA HOLMESA.
Conan Doyle ubio je svog junaka 1892. Za smrt u "Posljednjoj zagonetki" odlučio se godinu prije, a napokon ju je objavio 1893. i zapanjio milijune čitatelja. Na ulicama glavnoga grada ljudi su nosili crne vrpce oko ruke i čitatelji i urednici časopisa preklinjali su Doylea da se predomisli.
Ali tek 1902. još jedanput je udahnuo književni život svome liku napisavši "Baskervilskoga psa", kad mu je na odmoru maštu razbuktala stara devonska legenda. No, radnja priče događa se prije pogibije na Reichenbachovim slapovima.
Ipak, Doyle sada više nije mogao odoljeti ponovljenim zahtjevima izdavača s obje strane Atlantika i 1903. napisao je "Nenastanjenu kuću" da objasni kako je Holmes preživio sukob na Reichenbachovim slapovima. Uslijedile su druge priče za objavljivanje u časopisima. Njihova radnja odvija se između 1894. i 1898. i objavljene su u obliku knjige kao "Povratak Sherlocka Holmesa" 1905.

Bilo je na kanalima:

Timeout  HTV2  HTV3  

PREPORUKE
  • Poirot (1989)

    image
    Zbirka priča proslavljene spisateljice Agathe Christie o jednako tako svjetski poznatom fiktivnom detektivu Herculeu Poirotu oživjela je u seriji...
  • Veličanstveni hotel (2011)

    image
    Godine 1905. Julio Olmedo, mladi čovek skromnog porjekla stiže u idilični Grand Hotel u blizini grada Cantaloa da poseti svoju sestru Cristinu koja je tu...
  • Murdochove misterije (2008)

    image
    Serija s radnjom smještenom u Toronto 1895. godine istražuje intrigantni svijet Williama Murdocha (Yannick Bisson, Sue Thomas F.B. Eye), naočitog mladog detektiva...
  • Dug moru (2019)

    image
    U primorskom selu živi Periša, vlasnik ugostiteljskog objekta burne prošlosti. Perišina žena Svetlana nestala je pod nerazjašnjenim okolnostima, zato on sam...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.