Ocjena: 7.8/10
Ocjena korisnika: 10/10
(3 glasova)

OPIS

Dokumentarni film pripovijeda iznimnu priču o dr. Wolfgangu Dittusu, mladom znanstveniku Smithsoniana, koji je 1968. otišao na Šri Lanku da osamnaest mjeseci proučava cejlonske makakije.
Nije niti znao da je pošao na putovanje koje će potrajati do kraja života. Očarali su ga karakter, šarm i drskost tih majmuna. Do te mjere da je i dan-danas ondje. Tijekom više od pedeset godina pratio je život više od pet tisuća jedinki bilježeći rođenja, smrti, odnose, promjene u hijerarhiji i pomake u savezništvima. To je najdulja trajna studija o majmunima na svijetu. Brdo podataka koje je skupio znanstveni su rudnik zlata, a Wolfgangu i njegovim suradnicima trebat će cijeli život da ih analiziraju.
Nije bilo lako održati tu studiju. Smithsonian je 1972. ostao bez sredstava za nju. Odonda se Wolfgang borio za svaku potporu koja će njemu i istraživačima omogućiti da nastave. A to je činio bez obzira na političke prevrate pa čak i građanski rat pred vratima.
Paralelne priče o njegovu osobnu putovanju i o iznimnom putovanju s makakijima u filmu se isprepleću u zanimljivu pripovijest o istraživanju, znanstvenim otkrićima i životnim dramama.
A pripovijeda je sam Dittus, uz snimke koje dosad još nisu bile viđene. Vidjet ćemo i izbor mnogih filmova o prirodi koji su ovdje snimljeni. Dittusovo nevjerojatno poznavanje makakijskog društva omogućilo je gostujućim filmskim ekipama da zarone u tu sapunicu koja se odigrava svaki dan. No to možete pratiti samo ako znate prepoznati svaku jedinku i ako poznajete njihovu životnu priču, kao Wolfgang.
Mjesto provođenja studije drevno je kraljevstvo Polonnaruwa, savršena filmska kulisa. Status mjesta svjetske baštine znači da je postalo otok šume okružen urbanizacijom - a s tom se nedavnom promjenom Dittus morao pomiriti.
Nadahnuo je i obučio naraštaje šrilankanskih znanstvenika, koji će pronositi poruku o zaštiti prirode diljem ove itekako bogate i raznolike zemlje. A pomogao je i svijetu da se zaljubi u živahne, drske makakije.

Slike

Život među majmunimaŽivot među majmunimaŽivot među majmunimaŽivot među majmunimaŽivot među majmunimaŽivot među majmunimaŽivot među majmunima

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • The Day the Dinosaurs Died (2017)

    image
    Investigates the greatest vanishing act in the history of our planet - the sudden disappearance of the dinosaurs 66 million years ago.
  • Svet koji nestaje (1987)

    image
    Kada divlja svinja donese na svijet trinaest prasića, ona tada trinaesto prase odbacuje jer nema "mjesto za sisanje" i ono najčešće ugine. Ova drama iz...
  • Afrički safari (2013)

    image
    Dokumentarna akcijska pustolovina u tri dimenzije. Uz pomoć vrhunskih kinematografskih tehnika, postajete putnik na spektakularnom afričkom safariju, od obale...
  • Džihad Džejn (2019)

    image
    U martu 2010. dve Amerikanke, uključujući i jednu koja je sebe nazvala “Džihad Džejn”, bile su uhapšene tokom serije hapšenja, koje je tužilaštvo SAD nazvalo...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.