Ocjena korisnika: 7.5/10
(2 glasova)

OPIS

Ovo je priča o samoukom romskom muzičaru Draganu Petroviću iz sela Beška u Srijemu čija se familija tradicionalno bavila prodajom konja dok ih muzika ”nije pronašla”. Dragan sa svoja tri sina, Radovanom, Dejanom i Draganom-mlađim osnuje orkester, ne samo da bi živjeli od toga već i da bi porodicu držali na okupu. Na putu do uspjeha, ovi muzičari-sluhisti, moraju savladati mnoge prepreke koje im život postavlja. U svemu tome, ispostaviće se, najstariji sin Radovan ima najzahtjevnjiji zadatak: Mora napustiti selo i upisati muzičku školu u velikom gradu, kako bi mlađoj braći prenio formalno muzičko znanje i na taj način svi oni zajedno izrasli u profesionalne muzičare.
Ovaj znaimljivi, često komični ali i emotivni dokumentarac svojevrsni je antropološki ”uzorak” svakodnevnice Roma na Blakanu, a i šire. Još jedan primjer kako je obrazovne i generalno socijalne paradigme u našim društvima moguće mijenjati samo strpljivim i dugotrajnim angažmanom. Naprosto se generacije moraju rađati u ambijentu ”jednakih šansi” za sve da bi se dugoročno mogli očekivati neki rezultati.

Slike

Zašto je Dragan napravio orkestarZašto je Dragan napravio orkestarZašto je Dragan napravio orkestarZašto je Dragan napravio orkestarZašto je Dragan napravio orkestar

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.