poster

The 15 Year Old Girl

LA FILLE DE 15 ANS (1988)

drama, romantika | Francuska
Režiser: Jacques Doillon

Ocjena: 6.9/10

OPIS

Petnaestogodišnja pariška gimnazijalka Juliette (J. Godrèche) redovito se viđa s godinu dana mlađim Thomasom (M. Poupaud). Thomasov otac Willy (J. Doillon) nakon podužeg odsutstva vraća se u sinov život nastojeći se s njim što više zbližiti. Odluči ga stoga povesti na praznike na Ibizu, ali Thomas od njega zatraži da otputuju zajedno sa Juliette. Willy pristane i njihov odmor na idiličnom španjolskom otoku otpočne u najboljem redu. Međutim, Willyja lijepa i nesputana djevojka sve više privlači, i to unatoč velikoj razlici u godinama...

Francuska glumica Judith Godrèche (Paris s'éveille, La Desenchantée) proslavila se još kao trinaestogodišnja debitantica u filmu "L'Été prochaine" (1985) u režiji Nadine Trintignant inauguriravši pritom tip uloga koje je najčešće glumila u svojoj karijeri. To su likovi djevojaka i mladih žena koje započinju ljubavnu vezu s muškarcima prilično starijima od sebe. Isti je slučaj i s njezinim nastupom u ovoj romantičnoj drami redatelja Jacquesa Doillona (La Vengeance d'une femme, Le Petit criminel) u kojoj portretira maloljetnicu na pragu seksualne zrelosti, koja istodobno zavodi i svog vršnjaka i njegova oca. Glumičina je interpretacija nedvojbeno najbolji dio ovog samo naoko prijepornog filma, jer je prije riječ o uspjeloj studiji karaktera nego li otvorenom koketiranju s erotikom. Doduše, odnos između Juliette i Willyja u filmu nudi dovoljno elemenata kontroverzije, i to naravno na tragu Lolite. Ipak, Doillon je svoju priču o neobičnom ljubavnom trokutu ispričao vrlo suzdržano i vizualno iznimno elegantno (sjajna fotografija Caroline Champetier), pa se "Petnaestogodišnjakinja" doima kao sofisticirano raščlanjivanje jednog od brojnih kutaka ljudske seksualnosti i seksualne inicijacije. Film je sudjelovao na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, a mladi je Melvil Poupaud za svoju ulogu Thomasa nominiran za Césara. Sam redatelj u filmu je odglumio njegova oca Willyja zaljubljenog u Juliette.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.