OPIS

New York, 1960. Dr. Richard Radley (V. Redgrave) mladi je i daroviti oftalmolog iz ugledne liječničke obitelji, koji naoko ima sve: karijeru, uspjehe u amaterskom tenisu, roditelje koji ga podržavaju i zaručnicu Gwen (A. Krige) koja s njim priželjkuje brak. Međutim, mladić ima tajnu. Navečer se odijeva u žensku odjeću, izlazi u javnost i pretvara da je žena. Kada o tome pokuša razgovarati sa svojom majkom psihijatricom dr. Sadie Bishop (L. Fletcher), ona za njegovo stanje okrivi sebe te ga uputi svom kolegi dr. Becku (M. Balsam). On Richardu dijagnosticira psihozu i predloži mu odgovarajući oblik terapije. Richard o svemu odluči porazgovarati s Gwen i s najboljim prijateljem Joshom (W. Russ), ali ne naiđe na razumijevanje, svjestan da je jedini izlaz u promjeni spola. Nakon uspješno izvedenog zahvata Richard preuzme identitet profesionalne tenisačice Renée Richards, odlučan sudjelovati na turnirima...

U povijesti kinematografije mnogobrojni su glumci ostvarili nezaboravne uloge tumačeći ženske likove. S druge strane, među najdojmljivijim je nastupima jedne glumice u ulozi muškog lika izvedba britanske oskarovke Vanesse Redgrave (Julia, Isadora) u ovoj biografskoj drami. Riječ je životnoj priči američke tenisačice Renée Richards, rođene 1934. u New Yorku, koja je do svoje 41. godine bila muškarac Richard Radley. Unatoč uspješnoj karijeri očnog kirurga te bogatom društvenom životu praćenom uspjesima u amaterskom tenisu, dr. Richard Radley od malena je patio od dvojnog spolnog identiteta, a na kraju se ipak odlučio za promjenu spola. O svemu tome je Renée Richards progovorila u svojoj autobiografskoj knjizi Second Serve napisanoj s Johnom Amesom, koja je poslužila kao predložak ovom TV filmu. Zahvaljujući briljantnom radu maskera i frizera, koji su filmu donijeli dva Emmyja, cijenjena britanska glumica V. Redgrave u prvom dijelu ove biografske drame u kojem tumači dr. Richarda Radleyja gotovo je neprepoznatljiva. U svim je preobrazbama iznimno uvjerljiva te je za svoju ulogu nominirana za Emmy i Zlatni globus. Film je režirao Anthony Page, dobitnik kazališne nagrade Tony (A Doll's House) i nagrađivani TV autor (The Missiles of October, Pueblo). Izvornu je knjigu prilagodio scenarist Gavin Lambert (Sons and Lovers, I Never Promised You a Rose Garden), dok su u ostalim ulogama dvoje dobitnika Oscara L. Fletcher (Let iznad kukavičjeg gnijezda, serija Zvjezdane staze: Deep Space Nine) i M. Balsam (Tisuću klaunova, Svi predsjednikovi ljudi) te W. Russ (Pastime, American History X) i A. Krige (Sleepwalkers, Zvjezdane staze: Prvi kontakt). Godine 2007. Renée Richards napisala je s Johnom Amesom svoju drugu autobiografiju No Way Renee: The Second Half of My Notorious Life.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.