poster

Tjorven and Skrallan

TJORVEN OCH SKRÅLLAN (1965)

Režiser: Olle Hellbom

Ocjena: 6.0/10

OPIS

U obitelji Melkersson na Otoku morskih vrana vlada veliko uzbuđenje. Malin (L. Edlind), kći udovca Melkera (T. Lilliecrona) priprema se za vjenčanje s voljenim Peterom (T. Wahlund). Događaju se raduju i Malinina braća Johan (B. Söderbäck) i Niklas (U. Strand), dok jedino najmlađi Pelle (S. Lindholm) strahuje da zauvijek gubi obožavanu sestru. Na vjenčanju je i Pelleova najbolja prijateljica Maria Grankvist zvana Tjorven (M. Johansson) koja u svemu nalazi svoje razloge za zabavu... Dvije godine kasnije na otok se vraćaju Malin i Peter s svojom kćerkicom Skrållan (K. Dandenell) čija će razigranost odmah privući Tjorven koja će u znatiželjnoj djevojčici prepoznati svoju novu prijateljicu...
Nakon što je 1964. televizijske gledatelje u Švedskoj osvojila serija Vi på Saltkråkan (eng. Life on Seacrow Island), njezini su autori odmah krenuli sa snimanjem dugometražnih filmova s likovima iz serije. Prvi je film naslovljen Tjorven, Båtsman och Moses premijerno prikazan iste godine, a uvršten je i u program Festivala filmske umjetnosti u Veneciji. Kao i u slučaju serije, i filmovi su redateljsko djelo pokojnog Ollea Hellboma (1925.-1982) koji je i ostalim radovima u svojoj karijeri postizao uspjehe u domovini i inozemstvu (Bröderna Lejonhjärta, Alla vi barn i Bullerbyn). Ipak, vodeće je ime cijelog projekta glasovita švedska književnica za djecu i mlade Astrid Lindgren (1907.-2002.), autorica romana o Pipi Dugoj Čarapi, koja je prvo napisala scenarij za seriju, a zatim i romane s njezinim junacima. Drugi film u serijalu Tjorven och Skrållan snimljen je već 1965. Glavna je junakinja ponovno maštovita i razigrana djevojčica Tjorven koja sa svojom obitelji i prijateljima živi na Otoku morskih vrana pri čemu se ovaj put sprijatelji s malom pridošlicom Skrållan. Nizanje dogodovština djece na otoku od zimskih radosti do igranja s mladunčadi lisice, čini film pravom razbibrigom za gledatelje vršnjake naslovne junakinje i njezinih prijatelja. Inače, i ovaj je film snimljen na otoku Norröra u stockholmskom arhipelagu. Bez obzira što je Otok morskih vrana plod mašte Astrid Lindgren, njegov je filmski pandan Norröra postala turistička hit destinacija upravo zbog serije i filmova. U glavnoj je ulozi sjajna Maria Johansson koja je svoj lik reprizirala i kao odrasla žena u seriji Så går det tillpå Saltkråkan iz 1977. koju je također režirao Olle Hellbom. Uz glumačku ekipu poznatu iz serije i prvog filma, drugi nastavak serijala plijeni nastupom dvogodišnje Kajse Dandenell u ulozi neodoljive Skrållan.

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.