poster

Transatlantic

Transatlantik (1998)

Režiser: Mladen Juran

Gdje gledati
Televizija uživo
Ocjena: 5.4/10
Ocjena korisnika: 7.6/10
(11 glasova)

OPIS

Natjeran bijedom te mogućom mobilizacijom, Jakov bježi u Ameriku 1918. godine, kao ratni dezerter, zajedno s rođakom Lukom. Prilika se ukazala kad je Miho, vlasnik iseljeničkog hotela u Pittsburghu, pismom zatražio da mu nađu ženu. Na taj put kreće Zorka, Jakovljeva ljubav iz djetinjstva, revoltirana pritiskom Jakovljeve majke, udovice, koja uspijeva sina oženiti za nešto bogatiju, ali nevoljenu Ivanu. U Americi Miho prozre Zorkinu situaciju, ne oženi je, već velikodušno šalje u domovinu novac za Jakovljev bijeg...
Hrvati se iseljavaju otkako je modernih migracija. Na početku i sredinom 20. stoljeća najviše kao pomorci, četvero ih je bilo i na prvoj i zadnjoj plovidbi Titanica. U Južnu i Sjevernu Ameriku odlaze zbog gladi i političkih progona. Sudbina mnogih iseljenika sublimirana je u sudbini Jakova i Zorke.
Film "Transatlantic" na Festivalu hrvatskog filma u Puli 1998. osvojio je četiri Zlatne arene, a bio je i hrvatski kandidat za Oscara. Prikazan je u službenom programu festivala u Moskvi 1999., kao i u službenoj konkurenciji festivala u Mar del Plati, oba su svjetska festivala A kategorije.

Slike

Transatlantic

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.