OPIS

„Hotel Dvojka” je film o beskućnicima koji žive u tramvaju na liniji broj 2 u Beogradu. Ovo je zimska priča, jer zima je doba godine kada je hotel dvojka pun. Tramvaj broj 2 nema ni prvu ni poslednju stanicu, ide u krug. Taj krug opisuje jednu zamišljenu granicu koja je nekada odvajala gradsku „elitu“ od ostalih i predstavljala paradigmu jednog urbanog snobovskog mentaliteta. „Biti iz kruga dvojke” podrazumevalo je i definisalo određeni status i pripadnost. Danas je ta linija naseljena beskućnicima, zimi je grejanje dobro, tako da provode većinu vremena u tramvaju. Tu žive, spavaju, jedu i piju na opšte zgražavanje ostalih putnika.To je sloj ljudi koji jedva da živi, čitava njihova lična imovina staje u nekoliko najlon kesa i cegera koje vuku za sobom. Oni su gosti hotela dvojka: Ratne izbeglice, socijalni slučajevi, nezaposleni, alkoholičari, prosjaci i osiromašni penzioneri, ukratko beskućnici, svi oni su našli utočište u krugu dvojke. Putovanje koji su započeli je tiho i bez kraja, a kada jednom odu, u istom tramvaju zameniće ih neki drugi, jednako bezimeni gosti. Ovi nemi putnici pokušavaju da svojim prisustvom ne privlače pažnju, ali kao da samim svojim postojanjem vređaju privid civilizovanog načina života. Putuju sa nama kao živo svedočanstvo o urušavanju jednog društva. „Dvojka“ je danas mučan podsetnik naše posleratne stvarnosti koja ulazi na tu liniju, i to doslovno.
U osnovi, ovo je film o imanetnom sukobu između onih koji kako tako preživljvaju i onih koji su iza same društvene margine, na granici koju tako jasno iscrtava jedna tramvajska linija.

Producent: Jelena Mitrović
Snimatelj: Nikola Majdak
TRAJANJE: 62 min

Slike

Hotel Dvojka

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.