poster

PRVIH 100 GODINA SESTARA DELANEY

HAVING OUR SAY: THE DELANY SISTERS' FIRST 100 YEARS (1999)

drama | SAD
Režiser: Lynne Littman

Gdje gledati
Emisija nije dostupna u zemlji
Ocjena: 6.6/10

OPIS

Kroz prvih 100 godina svojega života sestre Sadie i Bessie Delaney povest će nas na šetnju američkom povijesti posljednjeg stoljeća te pokazati kako bez ljubavi, zajedništva, hrabrosti i poštenja ne možemo nadvladati probleme.

Sadie (Diahann Carroll) i Bessie Delany (Ruby Dee), dvije afroameričke sestre, koje su više voljele inače pogrdni termin "obojene", živjele su više od 100 godina pa ćemo kroz priču o njihovom životu svjedočiti različitim društvenim promjenama Amerike 20. stoljeća. Odrasle na koledžu u Sjevernoj Karolini kao kćeri prvoga afroameričkoga episkopalnog biskupa, rođenog u ropstvu, sestre su postojano izdržale sve borbe s rasizmom i seksizmom te također srušile dotad odobravane granice. Sadie je postala prva crna učiteljica u New Yorku, a Bessie tek druga crna zubarica u istom gradu.Kad su imale 103 i 101 godinu, Bessie i Sadie Delaney, stvarne sestre po čijem je životu snimljen ovaj iznimno dirljiv i topao film, ispričale su svoju povijest Amy Hill Hearth, novinarki New York Timesa, koja je objavivši tekst o njima pokrenula pravu medijsku lavinu koja je uključila i književni bestseler, predstavu na Broadwayu te naposljetku i ovu odličnu televizijsku dramu. Redateljica Lynne Littman pokazala je kako, kao žena, ima prijeko potreban osjećaj nijansiranja i detaljiziranja života osoba koje su bile označene kao dvostruki društveni autsajderi - kao crnkinje, ali i kao žene uopće.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.