OPIS

Neil Armstrong bio je prvi čovjek koji je stupio na Mjesec, što je također bio uspjeh više od stotinu njemačkih djelatnika NASA-e, no priča o uspjehu obavijena je tamom: mnogi od njih imali su nacističku prošlost.
Činjenica da je Neil Armstrong bio prvi čovjek koji je 19. srpnja 1969. kročio na Mjesec, također predstavlja uspjeh Wernhera von Brauna i više od stotinu NASA-inih tehničara i inženjera iz Njemačke. No priča o uspjehu obavijena je mračnim sjenama: mnogi od tih Nijemaca imali su veze s nacizmom i sudjelovali su u razvoju zloglasne rakete V2. Oko 20.000 ljudi prisiljenih na rad izgubilo je život tijekom njezine proizvodnje, radeći u nehumanim radnim uvjetima u nekoliko nacističkih podzemnih tvornica oružja. U tajnoj operaciji, kojom su željeli osigurati njemačku raketnu tehnologiju, Amerikanci su 1945. godine njemačke znanstvenike doveli u SAD. Tek nekoliko desetljeća poslije objavljeni su povjerljivi dokumenti u kojima se detaljno opisuje uključenost njemačkih djelatnika NASA-e u Treći Reich.

Slike

ZDFZDFZDFZDFZDFZDF

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.