poster

Apollo 8: Misija koja je promijenila svijet

Apollo 8: The Mission That Changed the World (2018)

Režiser: John Osborne

Ocjena: 8.3/10

OPIS

Nevjerojatni dokumentarac prikazuje arhivske snimke i ekskluzivni razgovor s astronautom Billom Andersom o misiji Apollo 8 i ekološkoj kampanji koja ju je naslijedila.
Hladni rat je bio period geopolitičkih tenzija između SAD-a i njihovih saveznika i Sovjetskog Saveza i njegovih satelitskih država nakon Drugog svjetskog rata. U listopadu 1957. godine, Sovjeti su lansirali Sputnik 1, prvi Zemljin umjetni satelit. Ovaj neočekivani uspjeh, zapravo je zastrašio Zapadni blok i donio opravdane sumnje u vojnu, ekonomsku i tehnološku superiornost SAD-a. Tadašnji američki predsjednik J.F. Kennedy, smatrao je da je nepodnošljivo da je Sovjetski Savez napredniji od njih u području istraživanja svemira. Zbog toga je odabrao cilj koji je bio izvan mogućnost tadašnjih tehnoloških dostignuća, a ujedno toliko spektakularan da zauvijek zasjeni njihove protivnike. Zajedno sa stručnjacima i savjetnicima je odabrao Projekt Apollo kojem je cilj bio dovesti čovjeka na Mjesec i vratiti ga sigurno kući, na Zemlju. U 6:31 ujutro, u subotu 21. prosinca 1968., uspjeli su u svojoj namjeri, a svijetu je zastao dah jer je NASA lansirala prvu misiju s posadom na Mjesec.

Slike

Apollo 8: Misija koja je promijenila svijetApollo 8: Misija koja je promijenila svijetApollo 8: Misija koja je promijenila svijetApollo 8: Misija koja je promijenila svijetApollo 8: Misija koja je promijenila svijet

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.