OPIS

U povodu obilježavanja 70. obljetnice od početka iseljavanja moravskih Hrvata u produkciji emisija pučke i predajne kulture PO Kultura tijekom 2017. i 2018. godine nastajao je dokumentarni film autora Davora Borića i Ljiljane Šišmanović. Film podsjeća na gotovo zaboravljenu i široj hrvatskoj javnosti nepoznatu povijesnu sudbinu hrvatske manjine u Češkoj i dokumentira njihova sjećanja i ostatke baštine moravskih Hrvata koju od devedesetih pokušavaju zabilježiti i koliko je moguće, revitalizirati.
Svake prve nedjelje u rujnu raseljeni moravski Hrvati, njihovi potomci i njihovi prijatelji Česi i Nijemci okupljaju se na kiritofu u Jevišovki. Sudjeluju u misnom slavlju, polažu cvijeće na spomenike i grobove, a potom se druže i prisjećaju minulih dana uz folklorni program, jelo i piće.
Udruga građana hrvatske narodnosti u Češkoj, koju vode brat i sestra Jan Kopřiva i Lenka Kopřivová, pokrenula je 2010. opsežan dokumentacijski projekt Sudbine i jezik moravskih Hrvata, u sklopu kojeg je Lenka Kopřivová snimila oko 30 razgovora sa starim moravskim Hrvatima koji još govore svoj dijalekt i pamte stare običaje, predaje, legende i detalje iz svakodnevnog života prije 1945. Objavljena je i pjesmarica moravskih Hrvata te CD s njihovim pjesmama.
Dokumentarni film uz atmosferu kiritofa u Jevišovki, fragmente životnih priča Josefa Lawitschke, Marie Šalamonove i Ane Luzarove, te naraciju Lenke Koprivove, donosi i jedino sačuvano folklorno blago - "Hrvatsku svadbu", koreografiju koja prikazuje svadbene običaje moravskih Hrvata, a danas je, kao i narodne nošnje moravskih Hrvata, čuvaju i izvode članovi češkoga društva "Palava" iz Mikulova.

Slike

Rodili smo se na MoraviRodili smo se na MoraviRodili smo se na MoraviRodili smo se na MoraviRodili smo se na MoraviRodili smo se na MoraviRodili smo se na MoraviRodili smo se na MoraviRodili smo se na Moravi

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.