OPIS

Nakon dugogodišnjeg krivolova i građanskog rata, nacionalni parkovi Ugande obnovljeni su i divlje životinje sada napreduju. Slavimo njihov opstanak.
Savane, močvare, šikare i prašume. Uganda ima jedan od najraznolikijih krajolika na Zemlji. Na zapadnoj granici zemlje u nebo se uzdižu veličanstveni snježni vrhunci planinskog lanca Rwenzori. Osim toga, Ugandi pripada gotovo polovica Viktorijina jezera, drugog najvećeg slatkovodnog jezera na svijetu, te gornji tok Nila, koji odavde teče na sjeverozapad.
Planinski gorile jedni su od najpoznatijih stanovnika Ugande. U Neprohodnoj šumi Bwindi živi oko polovice svih planinskih gorila, oko četiristo jedinki. Donedavno se gotovo ništa nije znalo o ponašanju skupina gorila u Ugandi. Znanstvenici instituta Max Planck u Leipzigu provode dugoročna istraživanja u Ugandi od 1998. Otkrili su da se gorile iz Bwindija razlikuju od planinskih gorila koji žive u gorju Virunga u Ruandi i u Kongu.
Arhetipska Afrika može se pronaći u nacionalnom parku Murchinsonovi slapovi na obalama Nila. Ispod tih velebnih slapova možete se susresti s najvećim afričkim krokodilima, golemim skupinama vodenkonja i čudesnim pticama kao što je afrički vodosijek. Ravnicama nacionalnog parka Kraljice Elizabete dominiraju velika krda kafarskog bivola, slonova i ugandskih kobova, elegantne vrste kestenjastih antilopa. Najšarmantniji su stanovnici ugandske savane prugasti mungosi.
Nacionalni park Planine Elgon na sjeveroistoku Ugande suha je i vruća savana koja se pruža po podnožju urušenog kratera. Na šumovitom istočnom obronku drevnoga vulkana duboke špilje vode u planinu. One su različitim divljim životinjama izvor soli, uključujući i afričkim slonovima, koji noću ulaze u špilje kako bi kljovama skidali sol sa stijenki špilje.
Čimpanze u Ngogu u središtu nacionalnog parka Kibale najveća su poznata zajednica čimpanza.

Slike

Divlja UgandaDivlja UgandaDivlja UgandaDivlja UgandaDivlja UgandaDivlja UgandaDivlja UgandaDivlja Uganda

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.