poster

Odabrana za jesen

Dancing in September (2000)

drama | SAD

Gdje gledati
Emisija nije dostupna u zemlji
Ocjena: 6.1/10

OPIS

Drama o troje darovitih mladih crnaca koji se stjecajem okolnosti nađu na istom projektu i svatko na svoj način pristaje na ustupke; film o politici, ambiciji i ljubavi u žrvnju TV industrije. Tomasina Tommy Crawford imala je lijepo djetinjstvo u Bronxu, osobito kad je otkrila da televizijski program može prekinuti vječite prepirke njezinih roditelja. Uz jednu televizijsku emisiju prvi put je s vidjela i svojega oca kako plače. Tako je vrlo rano shvatila da televizija, ako je dobra, ima moć da zbližava ljude. Kad je odrasla, htjela je biti pisac scenarija. Kao crnkinju, zanimali su je problemi crnaca i željela je stvarati karaktere koji bi bili i smiješni, ali i dorečeni i smisleni: željela je stvarati prave ljude, a ne klaune.

I George Washington je kao dijete postao ovisan o televiziji. Kad je odrastao, i on se našao u show-businessu, ali na poslovnoj strani: postao je direktor razvoja u televizijskoj kući WPX, jedini crnac među šefovima. U to vrijeme upravo su trajale organizirane demonstracije protiv televizijskih kuća koje se ne brinu o "pozitivnoj diskriminaciji manjina," a George je uspio glavnog šefa, Perryja Harbora, uvjeriti da se moraju obraćati i crnoj publici. Tako je prošao njegov prijedlog da prihvate zanimljiv scenarij mlade autorice Tomasine Crawford: ako pilot epizoda uspije, bit će to serija za jesensku sezonu ili, kako to kažu crnački pisci, "dancing in september" (plesat će u rujnu).

James je mladić koji prodaje čokoladice pred ulazom u WPX kako bi zaradio i pomogao uzdržavanje svoje kćeri. On sam jedva da je ponoljetan. Već dugo se liječi od depresije.

Prije početka snimanja pilot epizode Tomasinine serije, ona i redatelj imaju problema s ulogom glavnog glumca za lik malodobnog delinkventa Mauricea. Dugotrajne iscrpljujuće audicije nisu dale rezultate. No, u jednom trenutku Tommy pogleda kroz prozor, vidi Jamesa i shvati da on ima upravo onakvo lice kakvo traže. James je na audiciji odlično odigrao ulogu, epizoda je snimljena, serija je postala hit, a James i Tommy zvijezde.

Istodobno, Tommy i George se zaljube i, osim što zajedno rade, počinju zajedno i živjeti. Sve dok Tomasinina serija ima dobru gledanost, stvari su u redu i u WPX-u, i u Jamesovoj maloj obitelji, i između Tommy i Georgea. Međutim, da bi se gledanost održala, moraju se činiti ustupci, a Tommy pristaje čak i na ono protiv čega se borila: da stvara likove koji su samo klauni...Film je prema svom scenariju režirao iskusni televizijski scenarist i glumac, Njujorčanin iz Bronxa, Reggie Rock Bythewood. Bythewood je autor scenarija za serije A Different World, Get On the Bus, New York Undercover itd. Film Dancing in September njegov je prvi redateljski posao. Godine 2003. režirao je svoj drugi igrani film, također prema vlastitom scenariju, Biker Boyz.

Iako film Dancing in September mnogi uspoređuju s ambicioznim filmom Spikea Leeja, Bamboozled, Bythewood se koncentrirao na manji broj tema, osobito na odnos između Tommy i Georgea, dvoje ljudi koji se bore za slične ciljeve, te na sukob koji kod Tommy izaziva opreka između potrebe za autorskim, rasnim i osobnim identitetom i ambicije da postane uspješna, slavna i bogata. U jednom trenutku mlađi kolega koji se tek probija nazvat će je "prodavačicom" i ona se pita nije li se prodala televiziji odnosno svojoj ambiciji.

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
 • Zakon djeteta (2017)

  danas
  image
  Fiona Maye (Thompson) ugledna je sutkinja Visokog suda u Londonu čije su presude oko etički složenih slučajeva obiteljskog zakona uvijek mudre i samilosne. Ali,...
 • Ex machina (2014)

  danas
  image
  Caleb Smith (Domhnall Gleeson), 26-godišnji programer u najvećoj svjetskoj internetskoj tvrtki, osvoji natječaj da provede tjedan dana na privatnom planinskom...
 • Zaseda (1969)

  danas
  image
  Oslobođenje. Ljudi, izašli iz rata, bore se za obnovu zemlje. Mladić, dalmatinac, kome su Talijani ubili oca, školuje se u Srbiji kod rođaka. Svesrdno radi kao...
 • Moonlighting (1982)

  danas
  image
  Iz Varšave u London 1981. stiže električar Nowak (J. Irons), koji razumije engleski, s trojicom radnika koji ne znaju ništa. Njihov je posao renovirati kuću za...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.