Doktor Semmelweis

DOCTEUR SEMMELWEIS (1995)

biografski, drama | Poljska, Francuska
Režiser: Roger Andrieux

Gdje gledati
Televizija uživo Strimovanje
img
img
Ocjena: 9.3/10

OPIS

Sredinom 19. stoljeća Phillip Ignaz Semmelweis (P. Volter) jedan je od vodećih liječnika poznatog bečkog rodilišta i poznati sveučilišni profesor čija se istraživanja uglavnom tiču sepse, odnosno, on razvija teoriju bakterija, koju će nekoliko desetljeća kasnije preuzeti i potvrditi Louis Pasteur. Iako svojim postupcima uspijeva smanjiti visok stupanj smrtnosti rodilja, njegovi suvremenici nisu u stanju prihvatiti napredne ideje, što će upropastiti ovoga perspektivnoga i odvažnoga pronalazača...

Potresan televizijski film "Docteur Semmelweis" prikazuje tragediju naprednog i altruističkog čovjeka čiju su sudbinu kroz povijest dijelili mnogi znanstvenici i zagovornici ideja koje mogu mijenjati svijet. Potvrdu svojih teorija nije doživio, već je trebalo proći mnogo godina da se prihvati njegova ideja dezinfekcije. Uz njegov profesionalni život, film se gotovo podjednako osvrće i na njegov privatni (također, nažalost, nesretni) život. Središnjega lika vjerno je utjelovio Philippe Volter, francuski pretežito televizijski glumac, a koji je glumio i u "Tri boje: plavo" i "Dvostruki život Veronique" Krzystofa Kieslowskoga. Film, snimljen u Poljskoj, na vjeran način dočarava svijet u kojemu je spomenuti liječnik djelovao: od nedovoljno sterilnih bolnica do starinskih sala za anatomiju bečkog medicinskog veleučilišta.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.