OPIS

Jedan od gradića u okupiranoj Francuskoj tijekom Drugog svjetskog rata. Mlada i lijepa udovica Barny (Emmanuele Riva) živi sama s maloljetnom kćerkom sve teže podnoseći nazočnost nacista u zemlji, ali i vlastitu usamljenost. Kako je uvjerena ljevičarka, Barny za razliku od svojih sugrađana utjehu ne može pronaći u vjeri. Jednog dana ogorčena svojom svakodnevicom Barny uđe u mjesnu crkvu i naišavši na prvog svećenika počne kritizirati religiju. Međutim, mladi je i naočiti svećenik Léon Morin (Jean-Paul Belmondo) strpljivo sasluša i pokuša joj iznijeti vlastite argumente u korist vjere. Iznenađena njegovim pristupom Barny odluči što češće razgovarati s ocem Léonom shvaćajući polako da se zaljubljuje u njega"


Iako je francuski sineast Jean-Pierre Melville slavu stekao atmosferičnim trilerima i kriminalističkim dramama (Le Doulos, Le Samourai), u njegovom se opusu mogu pronaći i filmovi s tematikom Drugog svjetskog rata poput hvaljenih naslova LArmée des ombres i Léon Morin pretre. Potonji je film Melville režirao 1961. napisavši scenarij prema bestseleru Béatrice Beck nagrađenom prestižnom književnom nagradom Prix Goncourt. U središtu je i filma i romana provincijski svećenik u kojeg se u vrijeme nacističke okupacije zaljubljuje gorljiva ljevičarka suočena s osobnim i socijalnim frustracijama. Mada mu je kao predložak poslužio izvrsno ocijenjeni i poprilično filmični roman, sam je redatelj dodatno osnažio priču realiziravši jedan od kontroverznijih uradaka francuske kinematografije s početka 60-ih (film je u SAD-u svojedobno skraćen za pune 22 minute). Tako je u Melvilleovoj viziji zabranjena romanca između mladog katoličkog svećenika i njegove sugrađanke udovice zaživjela kao uspjeli spoj vrsno napisanih dijaloga, promišljanja o ljudskoj egzistenciji i doziranog erotskog naboja za koji je najzaslužniji središnji glumački par. To su Jean-Paul Belmondo, kojem su kritičari interpretaciju oca Léona ocijenili kao jedan od najboljih nastupa u karijeri, te Emmanuelle Riva (Hiroshima mon amour), jednako maestralna u izvedbi mlade žene u procjepu između ranijih uvjerenja i novootkrivene naklonosti prema privlačnom svećeniku. Ta je pak privlačnost u Melvilleovom filmu jednako duhovna i tjelesna, pa se drama Léon Morin pretre doima poput intelektualne inačice kasnijeg bestselera Ptice umiru pjevajući australske književnice Colleen McCulloughe. Film pritom izvrsno elaborira teme poput ljudske potrebe za religijskim svjetonazorom, (ne)spremnosti žrtvovanja za druge, antisemitizma tijekom nacističke strahovlade, te granica između privatnosti i javnog ćudoređa. Ogoljele scene, ali zato itekako bogate naracije, dobrim dijelom ispričane iz perspektive glavne junakinje, Melvilleov film Léon Morin pretre zasluženo ima poseban položaj u redateljevom stvaralaštvu, posebice zna li se da je Melville bio svjedokom mnogih stvari opisanih u filmu.
Léon Morin pretre ja nagrađen na Međunarodnom festivalu filmske umjetnosti u Veneciji, dok je Jean-Paul Belmondo zavrijedio BAFTA-inu nominaciju za najboljeg stranog glumca.

Atraktivan i sadržajno i vizualno, film izvrsno komunicira sa širom publikom bez obzira što sporiji ritam djeluje ponešto anakrono.
A little French town during the Occupation. Barny is a young sexually frustrated widow, living with her little girl France. She is also a communist militant, and one days she enters in a church, randomly choses a priest and starts criticizing the religion. But the priest is a young handsome clever one, Leon Morin. He does not offer her the reaction she was expecting. She is disturbated. She starts frequenting him, impressed by Morins moral strength.

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
 • Za sada bez dobrog naslova (1988)

  subota
  image
  U gradu na Kosovu na brutalan način je prekinuta ljubav Albanke i Srbina. Redatelj iz prijestolnice odlazi s video-kamerom snimiti protagoniste događaja, rad...
 • Stvar srca (2006)

  danas
  image
  Jovana i Aleksa su mladi ljudi, povezani sudbinom od djetinjstva. Prisiljen da se presele iz područja na kojem su stoljećima živjeli njihovi preci, pokušavajući...
 • I sunce je zvijezda (2019)

  danas
  image
  Natasha je cura koja vjeruje samo u činjenice i naučne dokaze. Nikakvu sudbinu. Nikakve zvijezde. Ne zanosi se snovima koji se nikada ne ostvaruju. Definitivno...
 • Život je pjesma (2019)

  danas
  image
  Zhao Li vodi ansambl Sečuanske opere koja zajedno živi i nastupa u trošnom kazalištu u Chengduu. Kad primi obavijest o rušenju kazališta, Zhao Li skrije tu vijest...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.