OPIS

Mladi newyorški arhitekt Cal (B. Crudup) naoko je ostvario sve što je želio u životu. Radi posao koji voli, sretno je oženjen, dok njegov obožavani sinčić upravo slavi treći rođendan. Međutim, Cal bez ikakvog objašnjenja napusti svoj dotadašnji život te se uputi automobilom na put u nepoznato. Na putu potrage za samim sobom počne sretati različite ljude među kojima su konobarica Delores (K. Allen) s kojom se upusti u jednonoćnu pustolovinu, građevinski radnik Carl (C. Derricks) koji u njemu vidi prijatelja, kolega iz srednjoškolskih dana Jack (J. LeGros) te još jedna izgubljena duša Dulcie (J. Moore) koju muči osobna tragedija...

O ljudima koji bez ikakvog razloga napuste obitelj i posao te se o njima više ništa ne čuje može se s vremena na vrijeme pročitati u novinama. O jednom takvom slučaju govori ova drama pri čemu u fokusu nisu osobe koje očajnički tragaju za nestalim pojedincem, nego sam pojedinac. Film je redateljsko i scenarističko djelo Barta Freundlicha (The Myth of Fingerprints, Trust the Man) kojega su zainteresirali motivi čovjeka koji bi iznenada napustio obitelj te bez prethodnog upozorenja krenuo u nepoznato. Intimistička drama s elementima filma ceste u prvom redu plijeni nastupom glavnog glumca. To je B. Crudup (Korak do slave, Charlotte Gray) koji uz filmsku istodobno gradi i kazališnu karijeru, a po mnogima je jedan od najboljih mlađih američkih karakternih glumaca. Njegov je lik arhitekta Cala itekako zahtjevna uloga u kojoj se prepleću krhkost, odlučnost, sumnjičavost i impulzivnost što je Crudup sve vrlo dobro naglasio. Prateći Calovo putovanje američkim cestama i provincijom, gledatelj zapravo prati unutarnje putovanje jednog čovjeka na razdjelnici mladosti i srednjih godina kao vremenu ključnih životnih odluka te suočavanja s prošlošću koja je presudno utjecala na sadašnje postupke. Koristeći se flashbackovima i projekcijama, redatelj Freundlich povremeno zgušnjava sadašnje, prošle i buduće događaje te film i u narativnom smislu nastoji biti sve samo ne prosječan, osobito ne u katarzičnom raspletu koji donosi odgovor na pitanje što glavni junak zapravo traži. U ostalim su ulogama J. Moore (Sati, Daleko od raja), zatim D. Keith (Oficir i džentlmen, Heartbreak Hotel), K. Allen (Otimači izgubljenog kovčega, Starman) te M. McCormack (K-Pax, serija Zapadno krilo). Drama "World Traveler" prikazana je na Toronto Film Festivalu i na Sundance Film Festivalu.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.