poster

Udarci i poljupci

THE HEART IS DECEITFUL ABOVE ALL THINGS (2004)

drama | SAD, UK, Francuska, Japan
Režiser: Asia Argento

Ocjena: 6.3/10

OPIS

Jeremiah (J. Bennet) je sedmogodišnji sin narkomanke Sare (A. Argento) koja ga je napustila i ostavila na čuvanje skrbnicima. Iako je dječak u domu svojih udomitelja pronašao mir i sreću, socijalna ga služba odluči vratiti majci vjerujući da se Sarah izliječila. To je za Jimmyja početak noćnih mora. Sarah neprestano dovodi u opasnost svoga sina, jer se opija i drogira, a pri tome dopušta da ga zlostavljaju njezini jednonoćni ljubavnici. Stvari se ne promijene ni kada se Sarah uda za Emersona (J. Renner) koji brutalno siluje dječaka. Završivši u bolnici, Jeremiah dospije u dom svoje bake (O. Muti) i djeda (P. Fonda) koji mu umjesto nježnosti i razumijevanja pruže rigorozni odgoj u skladu sa svojim vjerskim fundamentalizmom. Tri godine poslije Jeremiah (D. Sprouse, C. Sprouse) ponovno dođe u ruke svoje nestabilne majke koja živi od striptiza i prostituiranja...

Dramu "Udarci i poljupci" doista nije lako gledati. Riječ je zasigurno o jednom od najpotresnijih filmskih prikaza zlostavljanja djece. Nastao je u američko-britansko-francuskoj koprodukciji, a redateljica mu je talijanska filmašica Asia Argento. Uspješna kao književnica i glumica (Compagna di viaggio, Perdiamoci di vista!), svestrana se Asia Argento od polovice devedesetih bavi i režijom, a njezin je prvi dugometražni igrani film "Scarlet Diva" (1999). Ovaj se put odlučila za ekranizaciju kontroverzne knjige J. T. LeRoya. Film dosljedno prenosi duh knjige nimalo ne štedeći gledatelje drastičnih prizora. Redateljica Asia Argento preuzela je ulogu Sare u kojoj je vrlo uvjerljiva. Iako redateljica neuvijeno prikazuje Jeremiahine muke ustrajavajući na realističnosti priče, ipak se odlučila i za djelomični vizaulni eksperiment rabeći gdjegdje i animirane umetke. Uz izvrsnu Asiu Argento, svakako treba pohvaliti i nastup u vrijeme snimanja osmogodišnjeg Jimmyja Benneta (Zaštitni kod, Svemogući Evan) koji je iznimno zrelo odglumio Jeremiahu u dobi od sedam godina (desetogodišnjeg dječaka odglumili su blizanci Dylan i Cole Sprouse). U ostalim su ulogama P. Fonda (Goli u sedlu, Ulee's Gold), talijanska glumačka zvijezda O. Muti (Codice privato, Flash Gordon), zatim J. Renner (Dahmer, Neo Ned), K. Pardue (Sjetite se Titana, Trinaest), J. Sisto (The Movie hero, serija Dva metra ispod zemlje), kontroverzni glazbenik M. Manson te W. Ryder (Male žene, Vrijeme nevinosti). Za svoju je interpretaciju Asia Argento nominirana za godišnju nagradu talijanskih filmskih kritičara.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.