Tatin film

Cinema de Papa, Le (1971)

komedija, drama | Francuska
Režiser: Claude Berri

Gdje gledati
Emisija nije dostupna u državi
Ocjena: 6.6/10

OPIS

Drama o mladiću u poslijeratnom Parizu čiji je životni san baviti se filmom.

Pariz, 1946. Nakon niza ratnih strahota obitelj židovskog podrijetla Langmann polako se navikava na mirnodopski način života. Langmannovi su svoj ugled stekli unosnom prodajom prvoklasnog krzna. No, u odnosu na svog oca (Yves Robert) koji se nada da će njegov sin jednog dana preuzeti obiteljski posao, vragolasti Claude (Alain Cohen) sanjari o filmskoj karijeri. Godine prolaze u Claudeovu bezuspješnom statiranju u različitim filmovima. I premda ga otac neprestance obeshrabruje, a od svoje skromne i marljive majke (Hénia Ziv) ni ne može očekivati pomoć, Claude (Claude Berri), sad već dvadesetpetogodišnjak, čvrsto odlučuje režirati svoj prvi film. Posve neočekivano podršku mu pruži upravo otac koji je nekoć i sam maštao postati slavnim glumcem"

Autobiografska drama Le Cinéma de papa iz 1970. redateljsko je djelo Claudea Berrija (Uranus, Germinal), jednog od najdarovitijih francuskih sineasta svoje generacije. Baš kao i njegov istoimeni alter ego u filmu, i Berri je u ranoj mladosti radio kao krznar, da bi se tijekom 1950-ih i 1960-ih pojavio u manjim ulogama u filmovima redatelja Claudea Autant-Lare, Claudea Chabrola i Henri-Georgesa Clouzota.
Kao redatelj debitirao je kratkometražnim igranim filmom Le Poulet koji je ostvario senzacionalan međunarodni uspjeh osvojivši pritom i nagradu Oscar 1966.
Dugometražni je pak prvenac Le Vieil Homme et lenfant iz 1968. Berri posvetio svom odrastanju u Parizu što je tema i njegove drame Le Cinéma de papa, također ocjenjene kao intimističkog, ali iznimno snažnog portreta poslijeratne Francuske s lajt-motivom položaja Židova.
U oba je filma Berrijev autobiografski lik izvrsno odglumio Alain Cohen, dok je sam redatelj u potonjem ostvarenju također stao pred kamere glumeći de facto samog sebe. Osim toga, Berri je u filmu Le Cinéma de papa središnju obitelj Langmann prozvao svojim rođenim prezimenom, pa je doista riječ o istančanom prepletanju fikcije i stvarnosti. Zaplet s ustrajavanjem glavnog junaka na bavljenju filmom unatoč protivljenju svoje okoline, još je jedan motiv iz redateljeve mladosti. Međutim, film ni trenutka ne pada u zamku samodovoljnosti središnjeg lika, već se radi o vrsno režiranom uratku čije nostalgično ozračje i dozirana osjećajnost, te koncept filma o filmu promoviraju univerzalnu temu neodustajanja od svojih snova, bez obzira na cijenu. Uz Berrija i Cohena, u filmu nastupa i pokojni francuski glumac i redatelj Yves Robert (LeGrand blond avec une chaussure noire) kao Claudeov karizmatični otac, te Hénia Ziv (Le Dernier métro) u ulozi majke. Glazbu je za film skladao Lino Léonardi, dok je fotografija djelo Jeana Penzera.

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
 • Život ili nešto slično (2002)

  danas
  image
  Blockbustrer hit sa, trenutno najpopularnijom glumicom na svijetu, Angelinom Jolie. Televizijska novinarka Lanie Kerrigan ima odličan život. Najuspješnija je...
 • Zaljubi se u sovu (2016)

  danas
  image
  Pristojni Rockyja kao da je na poslu i u društvu nevidljiv. Njegovi kolege zaboravljaju da je tamo; prolaznici ga ne primjećuju; šefica ga ne čuje kad razgovara s...
 • Ljubavni život Budimira Trajkovića (1977)

  danas
  image
  Porodica Trajković gradi mostove. To je činio djed, zatim sin, a očekuje se i od unuka Budimira. Za njega su, međutim, mostovi prokletstvo, jer se porodica stalno...
 • Bakin sprovod (2012)

  danas
  image
  Baka je umrla. Berthe više nema. Armandova baka je, recimo, sišla s ima… Armand sa svojom suprugom Helenom vodi ljekarnu u pariškom predgrađu. U ormariću s...
TOP LISTE

Prijavi se

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.