Ocjena: 7.5/10
Ocjena korisnika: 10/10

OPIS

Ostarjeli redatelj Bergman (Erland Jospehson) živi usamljen na slabo naseljenome otoku i pokušava napisati scenarij o bračnoj nevjeri. Stoga mu u posjet dolazi Marianne i priča mu svoju bračnu priču. Ona i Markus umjetnici su u kazalištu, dobrostojeći su par i naizgled sretno žive uz 11-godišnju kći Isabelle. Katastrofa počinje kada Marianne i obiteljski prijatelj David počnu bezazlenu ljubavnu pustolovinu. To će se pretvoriti u pravu vezu i Marianne će se razvesti od Markusa. Markusu će rastava teško pasti, a još teže će sve podnijeti Isabell oko čijeg se starateljstva bivši supružnici prepiru. K tomu, David će se pokazati kao grub, ljubomoran i bezobziran partner...

Trolosa je najnoviji film Ingmara Bergmana i njegovih stalnih suradnika, samo što je ovaj put Bergman potpisuje samo kao scenarist. Redateljica je Liv Ullman, kojoj je redateljski debi bio u danskoj seriji Sofija (na Hrvatskoj televiziji prikazana 2001.godine. U glavnoj je ženskoj ulozi Lena Endre, najnovija Bergmanova muza i svakako jedna od najupečatljivijih švedskih glumica 90-tih. Ulogu Ingmara Bergmana igra Erland Josephson, kojeg naši gledatelji pamte ponajviše iz filma Prizori iz bračnog života.
Stil, tema filma, te uporaba krupnih kadrova tipični su za Bergmanov filmski rukopis. Tipično bergmanovska je i dramaturgija filma: radnju filma doznajemo retrospektivno do vrhunca, a rasplet radnje onda pratimo u stvarnome vremenu. Tema su i ovaj put bračni odnosi uglednog, dobrostojećeg para u srednjim godinama, baš kao što je to bilo u Prizorima iz bračnoga života. No za razliku od Prizora, u kojem je glavnu patnju raspada braka snosila supruga, ovdje će to biti suprug Markus. Tipično je bergmanovska i nezainteresiranost za vanjski svijet, te Pažnja je fokusirana na međusobne osjećaje likova i na odnos muškarca i žene, bez imalo interesa za vanjski svijet, svijet izvan zatvorenog ljubavnog trokuta.



Renowned actress-turned-director Liv Ullmann helms this bleak, nuanced film about marriage and betrayal penned by legendary filmmaker Ingmar Bergman. The story is straightforward . Marianne Vogler (Lena Endre) is a beautiful actress who is married to Markus (Thomas Hanzon), whose job as an orchestra conductor requires numerous concerts abroad, and who dotes on their young daughter Isabelle (Michelle Gylemo). Yet when Marianne has an affair with family friend David (Kirster Henriksson), a film director with a volcanic temper and little regard to those around him, the fallout destroys the marriage and brings grief and suffering to all involved, particularly Isabelle. Ullman and Bergman frame this plot with a tale about an elderly director named Bergman (Erland Josephson, who played opposite Ullman in Bergmans landmark Scenes from a Marriage) who is trying to write a script about infidelity. In his austerely decorated house on a remote island, Bergman invites an actress, who may or may

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.